Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας αγόρασε 18 πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ

José Vicente Rangel
Πηγή: Telesur

Ο δημοφιλής δημοσιογράφος και πρώην αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χοσέ Βισέντε Ράνχελ, αποκάλυψε στην κυριακάτικη εκπομπή του José Vicente Hoy ότι ακροδεξιοί κύκλοι της χώρας αγόρασαν 18 πολεμικά αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική συμφωνία υπογράφηκε σε συνάντηση στο Τέξας στις 27 Μαΐου, μεταξύ εκπροσώπων της δεξιάς αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και στελεχών της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη θα παραδοθούν σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κολομβία - της οποίας ο Ράνχελ έδωσε τις γεωγραφικές συνταταγμένες - το αργότερο μέχρι το ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο γνωστός δημοσιογράφος χαρακτήρισε αυτή την πληροφορία εξαιρετικά σοβαρή και έκανε έκκληση στις αρχές της χώρας να διερευνήσουν την υπόθεση. Σχολίασε ότι με δεδομένο το κλίμα της πολιτικής και επικοινωνιακής επίθεσης κατά της Βενεζουέλας που καλλιεργεί η αντιπολίτευση, είναι πιθανό να προετοιμάζεται ένοπλη σύγκρουση καμουφλαρισμένη με τη συμμετοχή μισθοφόρων, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.


Πρόσθεσε ακόμα ότι τα ταξίδια των στελεχών της δεξιάς αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, τα οποία έχουν βασικό στόχο τη δυσφήμιση της κυβέρνησης, δεν χρηματοδοτούνται από το κόμμα τους (MUD), αλλά από το ίδρυμα NDI (National Democratic Institute). Πρόκειται για μια μη κυβερνητική οργάνωση παρακλάδι της πιο γνωστής NED (National Endowment for Democracy), χρηματοδοτούμενη από το κονγκρέσο των ΗΠΑ και με "αποστολή" την προώθηση της δημοκρατίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.  

Η δεξιά αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, από τις 15 Απρίλη που κέρδισε τις εκλογές ο Νικολάς Μαδούρο, έχει επιδοθεί συστηματικά σε καμπάνια δυσφήμισης και απαξίωσης της εκλεγμένης κυβέρνησης και ιδιαίτερα του προσώπου του προέδρου.

Ο πρόεδρος Μαδούρο ζήτησε τη Δευτέρα να γίνει επίσημη έρευνα σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες της εκπομπής του Ράνχελ, είτε από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η UNASUR, είτε από διμερή επιτροπή Βενεζουέλας και Κολομβίας. Σχετικά με το τελευταίο είπε ότι είναι σύμφωνος και ο κολομβιανός αντιπρόεδρος Ανχελίνο Γκανσόν.

Ο Μαδούρο κατέδειξε ανθρώπους από το λόμπι του πετρελαίου και βενεζουελανούς της Κολομβίας ως συμμετέχοντες στην διαβόητη συνάντηση στο Τέξας, όπου συμφωνήθηκε η αγορά των πολεμικών αεροσκαφών με προφανή στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη Βενεζουέλα, την κοινωνική αναταραχή και απώτερο σκοπό το πραξικόπημα, με παρόμοιο τρόπο όπως επιχειρήθηκε το 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες.