Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ο Έβο Μοράλες τιμά τη μνήμη των Ηρωίδων της Κορονίγια

 Πηγή: Cubadebate

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, δήλωσε ότι "ο καλύτερος φόρος τιμής προς τις βολιβιανές μητέρες είναι να είσαι αντιαποικιοκράτης", με την ευκαιρία της επετείου της αντίστασης των γυναικών της περιοχής της Κοτσαμπάμπα στα ισπανικά στρατεύματα στις 27 Μαΐου 1812, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας. Προς τιμής τους κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία γιορτάζεται η Ημέρα της Μητέρας στη Βολιβία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μοράλες είπε ότι "Ο καλύτερος φόρος τιμής προς τις μητέρες μας είναι να είσαι αντιαποικιοκράτης, πέρα από τις διαφορές μας, γιατί οι μητέρες μας, οι γυναίκες από την Κοτσαμπάμπα αντιμετώπισαν την εσωτερινή αποικιοκρατεία,  που είναι μια εισβολή για την κυριαρχία, για την καταπίεση". Ο πρόεδρος της Βολιβίας έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο λόφο του Σαν Σεμπαστιάν στην Κοτσαμπάμπα, όπου έλαβε χώρα η αντίσταση των λεγόμενων "Ηρωίδων της Κορονίγια".



Σχολίασε ακόμα ότι οι γυναίκες του τόπου αντιμετώπισαν την εισβολή, την κυριαρχία και την καταπίεση της αποικιοκρατίας που ακόμα συνεχίζεται σε πολλές περιοχές. Γι' αυτό, πρόσθεσε, "ο καλύτερος φόρος τιμής για την Ημέρα της Μητέρας είναι να ανακτήσουμε αυτές τις αρχές που μας άφησαν οι γυναίκες που αντιμετώπισαν αυτό το (κυριαρχικό) καθεστώς".

Ο Έβο Μοράλες ξεχώρισε ιδιαίτερα τις μορφές των εθνικών ηρωίδων Μπαρτολίνα Σίσα, ινδιάνα ηγέτις και σύζυγος του αϊμάρα αρχηγού Τουπάκ Κατάρι, και Χουάνα Ουσουρντούι, που πολέμησε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Βολιβίας (προηγουμένως Άνω Περού).

Ο Μοράλες μαζί με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Βολιβία το προηγούμενο σαββατοκύριακο, κατέθεσαν την Κυριακή στεφάνι στο μνημείο των Ηρωίδων της Κορονίγια.

Τον Μάιο του 1812, ενώ διεξάγεται ο πόλεμος της ανεξαρτησίας στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής, οι δυνάμεις του ισπανού στρατηγού Χερόνιμο Μαρόν ντε Λομπέρα νικούν τους βολιβιανούς, που έχουν αρχηγό τον Εστέμπαν Άρσε, στη μάχη της Ποκόνα και κατευθύνονται προς τη σημαντική πόλη Κοτσαμπάμπα. Ο κυβερνήτης Μαριάνο Αρτεσάνα έχει στη διάθεσή του ελάχιστους άνδρες για να υπερασπιστεί την πόλη και διαπραγματεύεται με τους ισπανούς τους όρους παράδοσης.

Οι γυναίκες της πόλης όμως διαφωνούν και ξεσηκώνονται. Απειλούν να σκοτώσουν τον κυβερνήτη και παίρνοντας όπλα από το οπλοστάσιο, οχυρώνονται στο λόφο της Κορονίγια στην τοποθεσία Σαν Σεμπαστιάν. Μετά από σκληρή μάχη δύο ωρών τα ισπανικά στρατεύματα, προερχόμενα από το αντιβασίλειο του Περού υπό τις διαταγές του Χοσέ Μανουέλ ντε Γκογιενέτσε [Περουβιανού στρατηγού που πολεμά μαζί με τους ισπανούς], επικρατούν και εξοντώνουν τις ηρωικές υπερασπίστριες.

Η μνήμη της θυσίας των Ηρωίδων της Κορονίγια καταγράφηκε στην ιστορία από αδιάψευστο ντοκουμέντο του Αργεντίνου στρατηγού Μανουέλ Μπελγκράνο και η 27η του Μάη γιορτάζεται στη Βολιβία ως  Ημέρα της Μητέρας.

Συμπληρωματικές Πληροφορίες: Wikipedia