Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Όλιβερ Στόουν: Η προβολή των ΜΜΕ των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα είναι ντροπιαστική

Πηγή: rt.com

"Η Βενεζουέλα είναι ο κορυφαίος στόχος των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ, καθώς και του State Department, είπε ο ο διάσημος Αμερικανός κινηματογραφιστής Όλιβερ Στόουν, κατά τη διάρκεια ειδικής προβολής της ταινίας του South of the Border. "Η ψήφος της Κυριακής είναι μια επιλογή ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος για τη Βενεζουέλα", πρόσθεσε.

Ο Στόουν, ο οποίος με την πιο πάνω ταινία του προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα του Ούγκο Τσάβες στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέκρινε τον τρόπο που παρουσιάζουν τα δυτικά μέσα τον Τσάβες, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός γελοίο αγκάθι στα πλευρά της δημοκρατίας.


Ο προσωρινός πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και προσωπική επιλογή του Τσάβες ως διάδοχός του, είναι επικρατέστερος να κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής επί του διεκδικητή της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Κάτα τη γνώμη του Όλιβερ Στόουν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, [ο νέος πρόεδρος] θα υποστεί μεγάλη πίεση εξαιτίας της παροχής πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

Ο δημιουργός εμβληματικών ταινιών όπως JGK, Platoon, Γεννημένος την 4η Ιουλίου κ.α. μίλησε με σκληρά λόγια για τα βορειοαμερικανικά μέσα ενημέρωσης: "Ως Νεοϋορκέζος και αναγνώστης των New York Times εδώ και χρόνια συνεχίζω να εκπλήσσομαι από το πόσο αρνητικά ήταν αυτά τα άρθρα για τόσο πολύ καιρό. Τόση [αρνητική] κάλυψη δεν έχει γίνει ούτε για τα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου. Αμφιβάλω αν ο Άντολφ Χίτλερ έχει δεχτεί τόση αρνητική προβολή στη Γερμανία. Αυτά τα ψέματα και οι διαστρεβλώσεις είναι ντροπή τους, αίσχος."
  
Σχολίασε επίσης τις συγκαλυμμένες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα τελευταία στη Βενεζουέλα - αναφερόμενος προφανώς σε φήμες για δολοφονικές απόπειρες κατά υποψηφίων και για τα σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας - λέγοντας ότι είναι πολύ επίφοβες και δε θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Μαδούρο, γιατί είναι τώρα στο νέο επίκεντρο της προσοχής.

Ο Στόουν εκτίμησε ότι [οι ΗΠΑ] "δεν μπορούν να στραφούν άμεσα εναντίον του Μαδούρο, ωστόσο η θέση του θα είναι ευάλωτη γιατί θα κληρονομήσει μεγάλη δύναμη. Σίγουρα ο Κάστρο ένιωσε το ίδιο πράγμα πολλά χρόνια πριν. Είναι δύσκολη στιγμή για τη Βενεζουέλα και ελπίζω ο λαός να κρατηθεί ενωμένος. Αυτό δε θα περάσει έτσι. Ακόμα και αν [ο Μαδούρο] κερδίσει τις εκλογές πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τον έχουν στο στόχαστρο για τους επόμενους μήνες. Θα δείτε αντιδράσεις και διάφορες ιστορίες. Η Βενεζουέλα είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ και όλη τη Λατινική Αμερική".

Στο μεταξύ όλα είναι έτοιμα για να προσέλθουν περίπου 18 εκατομμύρια Βενεζουελανοί στις κάλπες την Κυριακή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Νικολάς Μαδούρο έχει τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα από τον Ενρίκε Καπρίλες και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος για την περίοδο 2013 - 2019.

Η ταινία South of the Border (2009) είναι ένα ντοκουμανταίρ στο οποίο ο Όλιβερ Στόουν προσπαθεί να απομυθοποιήσει τη "δαιμονική" εικόνα που έχουν δημιουργήσει για αριστερούς ηγέτες "νοτίως των συνόρων" τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ. Η μισή περίπου ταινία είναι αφιερωμένη στν Τσάβες, αλλά ο σκηνοθέτης και παραγωγός της μιλάει ακόμα με τον Μοράλες, τον Κορέα, το Λούλα, το Λούγο, το ζεύγος Κίρχνερκαι τον Ραούλ Κάστρο.  Το φιλμ είχε πολύ θετική απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, αλλά μηδαμινή προβολή στις ΗΠΑ.

Ολόκληρη υπάρχει διαθέσιμη στο Youtube.