Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Kολομβία: Ειδική μονάδα Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί στη χώρα από τον Ιούνιο

 για την "καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών" και "διασφάλιση της ειρήνης"

Πηγή: resumenlatinoamericano.org

Mε μια  ξεδιάντροπη ενέργεια που καθιστά τον αμερικανικό παρεμβατισμό στη Λατινική Αμερική ξεκάθαρο, η κυβέρνηση του προέδρου αυτής της χώρας, Ιβάν Ντουκε ,διευκολύνει το έργο των κουμπάρων του στο Πεντάγωνο και ανοίγει ακόμη περισσότερες τις πόρτες για να επιτεθούν στη Βενεζουέλα. Αυτή τη φορά, πρόκειται για την εγκατάσταση μιας στρατιωτικής μονάδας ασφαλείας και μιας υπηρεσίας ελέγχου που θα λειτουργούν παράλληλα με τον κολομβιανό στρατό, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ.  


Για το σκοπό αυτό, μια μονάδα Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών θα φτάσει τον Ιούνιο στην Κολομβία έτοιμη να υποστηρίξει την «ειρήνη και την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών» σε περιοχές που πλήττονται από τη βία, το έγκλημα και τη φτώχεια. Είναι γνωστό ότι όταν οι ΗΠΑ  μιλούν για "ειρήνη»  αυτό σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, και αν λέει  "καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών", εννοεί  ανοιχτή μάχη εναντίον των ανταρτών και κάθε είδους αντιπολίτευση στην φασιστική κυβέρνηση της χώρας.  

Με λεπτομερή της ανακοίνωση η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κολομβία αναφέρει ότι μια Ταξιαρχία Βοήθειας - Δύναμη Ασφαλείας (SFAB) "έρχεται να βοηθήσει την Κολομβία" στον αγώνα της κατά της διακίνησης ναρκωτικών. 

Είναι η πρώτη φορά που αυτή η ταξιαρχία επιχειρεί με μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, γεγονός που "επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κολομβία, τον καλύτερο σύμμαχο και φίλο της στην περιοχή".  

"Η αποστολή της SFAB στην Κολομβία είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την αμοιβαία δέσμευσή μας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και την υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης, του σεβασμού της κυριαρχίας και της διαρκούς υπόσχεσης για υπεράσπιση κοινών ιδεών και αξιών", Διοικητής της Νότιας Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ (SOUTHCOM) Ναύαρχος Kρέγκ Φόλερ.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

Το SFAB είναι μια μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει συσταθεί για να συμβουλεύει και να βοηθά τις επιχειρήσεις σε συμμαχικά έθνη.

Η αποστολή του στην Κολομβία θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου και θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του κυρίως σε ζώνες που ορίζει μελλοντικά η κολομβιανή κυβέρνηση.

Η στρατηγική αυτών των μελλοντικών ζωνών είναι ένα σχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου Ιβάν Ντούκε που θα επιτρέψει στο κράτος να επεμβαίνει συνολικά, με ασφάλεια, δικαιοσύνη και κοινωνικές επενδύσεις, στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη βία, το έγκλημα και τη φτώχεια.

Η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί σε πέντε περιοχές της χώρας: Pacífico nariñense , Catatumbo, (περιοχή που συνορεύει με τη Βενεζουέλα), Bajo Cauca, Sur de Córdoba, Arauca και Chiribiquete και τις περιοχές που γειτνιάζουν με τα Εθνικά Φυσικά Πάρκα στον Αμαζόνιο, οι οποίες είναι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας στη χώρα.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΡΚΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΜΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ


Ο Υπουργός Άμυνας, Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο, και ο  Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Λουίς Φερνάντο Ναβάρο, δήλωσαν ότι για την κυβέρνηση της Κολομβίας η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών αποτελεί προτεραιότητα που μοιράζονται με τις ΗΠΑ , καθώς είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που υποκινούν τη βία που πλήττει κοινότητες και κοινωνικούς ηγέτες.

Το σχέδιο παρέμβασης θα αναπτυχθεί στις πέντε προαναφερόμενες περιοχές της χώρας και στα  κοντινά στον Αμαζόνιο Εθνικά Φυσικά Πάρκα.

Σύμφωνα με την έκθεση "Η Δυναμική της ένοπλης αντιπαράθεσης και οι ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές της επιπτώσεις" που παρουσιάστηκε την Τρίτη από το Ίδρυμα Ιδέες για Ειρήνη (FIP), οι δολοφονίες των κοινωνικών ηγετών στην Κολομβία αυξήθηκαν κατά 53% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και ο αναγκαστικός εκτοπισμός αυξήθηκε επίσης κατά 5%.

Η μελέτη αναφέρει ότι 16 ηγέτες σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο, 11 τον Φεβρουάριο, 13 τον Μάρτιο και 9 τον Απρίλιο,  συνολικά 49, ενώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019 υπήρχαν 32 δολοφονίες .