Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Βραζιλία: H οικονομία και τα κέρδη πάνω απ' όλα - Επιχειρηματίες ενάντια στην καραντίνα

 Vanessa Nicolav 

Την περασμένη Δευτέρα, (18/5) η Βραζιλία κατέγραψε 262.545 κρούσματα κορονοϊού. Ωστόσο, στην αρχή της πανδημίας, όταν ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν ήταν ακόμη τόσο υψηλός, οι Βραζιλιάνοι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν δημόσια για μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Οι υποστηρικτές του Ζαιρ Μπολσονάρο (χωρίς κόμμα), ακολούθησαν τη γραμμή του προέδρου για να υποβαθμίσουν την ασθένεια. Παρά την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, πολλοί από αυτούς εξακολούθησαν να υποστηρίζουν και να προβάλουν τη θέση τους.


Για επιχειρηματίες όπως ο Λουσιάνο Χαγκ από την Lojas Havan, ο Ρομπέρτο Χούστους, ο Τζούνιορ Ντάρσκι, ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων Madero και Marcelo de Carvalho, υποστηρίζουν ότι η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας. Τα άτομα με καλή ανοσία δεν θα προσβληθούν και οι θάνατοι στη Βραζιλία θα είναι λιγότεροι απ ότι στην Ιταλία και γι αυτό οι άνθρωποι πρέπει να “συνεχίσουν να εργάζονται”.

“Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει έτσι. Η Βραζιλία πρέπει να δουλέψει. Οι άνθρωποι πρέπει να παράγουν, πρέπει να δουλέψουν. Οι συνέπειες που θα έχουμε οικονομικά στο μέλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τους ανθρώπους που θα πεθάνουν τώρα με τον κορονοϊό", λέει ο Τζούνιορ Ντάρσκι, ιδιοκτήτης εστιατορίων, σε ένα από τα κοινωνικά του δίκτυα.

Ο Λουσιάνο Χάγκ, γνωστός υποστηρικτής του Μπολσονάρο από πριν τις εκλογές, σε συνέντευξή του στο portal UOL υπερασπίζεται τη μείωση των μισθών και την απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην οικονομία της Βραζιλίας. “Η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερή από αυτήν της πανδημίας. Το κλείσιμο της οικονομίας είναι εύκολο, αλλά πώς θα επιστρέψουμε; ".

Οι επιχειρηματίες ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τη θέση του Προέδρου Μπολσονάρο, ο οποίος είναι επίσης αντίθετος με τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των περιφερειών και βγήκαν στους δρόμους οργανώνοντας αυτοκινητοπομπές σε διάφορες πρωτεύουσες των περιφερειών ζητώντας τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων. 

Σε μια χωρίς προηγούμενο ενέργεια στις 7 Μαΐου,   ο ίδιος ο Πρόεδρος ηγήθηκε μιας από αυτές τις πορείες  που κατευθύνθηκαν στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, για μια ξαφνική επίσκεψη, η ατζέντα της οποίας ήταν οι απαιτήσεις του παραγωγικού τομέα. Την ίδια ημέρα, η Βραζιλία κατέγραψε περισσότερα από 9.000 κρούσματα του Covid-19.