Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Το κόμμα FARC διέγραψε τους μαχητές που ξαναπήραν τα όπλα στην Κολομβία

Πηγή: Telesurtv.net

Η Εθνική Επιτροπή Πειθαρχικής Δεοντολογίας της Επαναστατικής Εναλλακτικής Δύναμης της Κοινότητας (FARC) ζήτησε την Τετάρτη από το Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος να διαγράψει τους Ιβάν Μάρκες, Χεσούς Σάντριτς, Βάλτερ Μεντόσα, «El Paisa», «Aldinever» και «Romaña», οι οποίοι ηγούνται φράξιας που αποφάσισε να επιστρέψει στον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.

Σε δελτίο τύπου, ζητείται από το Πολιτικό Συμβούλιο να εφαρμόσει το άρθρο 10 των κυρώσεων, το οποίο καθορίζει στην παράγραφο Δ: «Οριστική αποπομπή από το κόμμα σε περίπτωση πολύ σοβαρών σφαλμάτων», ενώ προσθέτει επίσης ότι το 95% του πρώην αντάρτικου παραμένει πιστό στην ειρηνευτική συμφωνία.


Η Επιτροπή Πειθαρχικής Δεοντολογίας αναμένει ότι θα εφαρμοστεί ο κανονισμός στην περίπτωση των διαφωνούντων που ανακοίνωσαν την επιστροφή στα όπλα στις 29 Αυγούστου, αναφέροντας επίσης ότι η ομάδα αυτή σφετερίστηκε την ιστορική ονομασία των FARC.


"Η ανακοίνωση του επανεξοπλισμού αγνοεί τα παραδείγματα εθνικής ηγεσίας, τις οργανωτικές μας αρχές της συλλογικής ηγεσίας και του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, τις πειθαρχικές διατάξεις που καθορίζονται στο Καταστατικό", αναφέρει απόσπασμα της δήλωσης.

"Η χρήση του ιστορικού ονόματος FARC-EP, είναι μια προσβολή στο κύρος μας που χτίστηκε μετά από πολλά χρόνια σκληρού αγώνα, με μεγάλες θυσίες και αίμα που χύθηκε για την ειρήνη των λαών μας", υποστηρίζει το κόμμα.

Από τη στιγμή που ο Μάρκες και ο Σάντριτς ανακοίνωσαν τον επανεξοπλισμό τους, τόσο το κόμμα FARC όσο και ο η αντιπολιτευόμενη κοινοβουλευτική παράταξη εξέφρασαν την απόλυτη υποστήριξή τους στην εθνική συμφιλίωση, καταδίκασαν την απόφαση των ανταρτών και ζήτησαν από την κολομβιανή κυβέρνηση να εφαρμόσει τάχιστα τις ειρηνευτικές συμφωνίες.