Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης “Είμαστε όλοι Βενεζουέλα”


Η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα» καταδικάζει την αναγνώριση του επίδοξου δικτάτορα Γουαϊδό από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία επιλέγει να ταυτιστεί απολύτως αφενός με τους Ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ που ενορχηστρώνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και αφετέρου με τα πιο αντιδραστικά φασιστικά πραξικοπηματικά τμήματα της βενεζουελάνικης ολιγαρχίας.


Η αναγνώριση του Χουάν Γουαϊδό που αυτοανακηρύχθηκε "μεταβατικός πρόεδρος" της Βενεζουέλας στις 11 Ιανουαρίου 2019, ενώ είχε προηγηθεί η συντριπτική εκλογική νίκη των Μπολιβαριανών δυνάμεων υπό τη ηγεσία του Νικολάς Μαδούρο με ποσοστό 67,84% αποτελεί όνειδος για την δημοκρατία όχι μόνο της Βενεζουέλας αλλά και των χωρών που αναγνωρίζουν μια τέτοια διαδικασία ως θεμιτή πράξη αναγόρευσης προέδρου, παραβιάζοντας όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς. 

Ο Γουαϊδό στο παρελθόν έχει εκπαιδευτεί με στόχο την ανατροπή της μπολιβαριανής επανάστασης, ήδη από την εποχή διακυβέρνησης Τσάβες, στο"Κέντρο Εφαρμοσμένων Μη Βίαιων Δράσεων και Στρατηγικών", το οποίο χρηματοδοτείται από το "Αμερικάνικο Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία". Παράλληλα είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος «Λαϊκή Θέληση» του Λεοπόλδο Λόπεζ, το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία(NED), το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν στην προ μηνών αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία ανακόπηκε από τις μπολιβαριανές αρχές, αλλά και το ίδιο τον λαό της Βενεζουέλας που προστάτεψε το Προεδρικό Μέγαρο, ταπεινώνοντας τους πραξικοπηματίες. Δεν μπορούμε επίσης να ξεχνάμε της συνεχείς εκκλήσεις του στον Στρατό της Βενεζουέλας να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση και προς τις ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα. 

Θεωρούμε ότι η αναγνώριση του αποτυχημένου πραξικοπηματία-μαριονέτα από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας και προσβολή ενάντια στη βούληση του λαού της. Επιπλέον εμπλέκει την χώρα μας διπλωματικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, σε μια κρίσιμη και ευαίσθητη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία, που στόχο έχουν αφενός τον πλούτο της μπολιβαριανής πατρίδας και αφετέρου την εξάλειψη του ανυπότακτου παραδείγματος της Βενεζουέλας. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση ενισχύει τον πραξικοπηματία-μαριονέτα την στιγμή που βρίσκεται στην πιο μεγάλη διεθνή απομόνωση. Οι αρχικοί υποστηρικτές του φυλλορροούν (ακόμα και η Γερμανική Κυβέρνηση αποκατέστησε από την 1η Ιουλίου τις διπλωματικές σχέσεις με την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας) και αποκαλύπτεται ότι συνδέεται με πράξεις διαφθοράς. Για αυτήν την δουλική της στάση “κέρδισε” τις ευχαριστίες, τόσο του ίδιου του Γουαϊδό, όσο και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. 

Η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν εκφράζει κανέναν προοδευτικό άνθρωπο, φίλο της ειρήνης και της ανεξαρτησίας, στην χώρα μας και τον κόσμο. 

Απαιτούμε την άμεση και κατηγορηματική ανάκληση της εν λόγω δήλωσης 

Ο προοδευτικός κόσμος και η νεολαία στη χώρα μας, μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό σε όλο τον κόσμο, θα βρεθεί και πάλι στο πλευρό της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας και θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού της να επιλέγει τον δρόμο του αντιστεκόμενος στον πόλεμο του διεθνούς ιμπεριαλισμού. 

ΗΠΑ και ΕΕ - ΚΑΤΩ τα ΧΕΡΙΑ από τη Βενεζουέλα

Το πραξικόπημα δε θα περάσει

Είμαστε όλοι Βενεζουέλα!