Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αϊτή - Νεκροί, οδοφράγματα,συγκρούσεις, αποκλεισμός του Προεδρικού Μεγάρου (+video)



Τέσσερις ημέρες μετά την πρόσφατη αντικυβερνητική κινητοποίηση, οι διαδηλωτές εξακολουθούν να στήνουν οδοφράγματα σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας και να πετροβολούν οχήματα. Παραμένουν αποκλεισμένες οι συνοικίες Σάρτε κα Ταμπάρε και οι  μαθητές και οι κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και αναγκάζονται να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Είμαι κολλημένος εδώ, όλα είναι μπλοκαρισμένα. Όλος ο κόσμος είναι αποκλεισμένος.ο γιος μου βρίσκεται στη μέση των εξετάσεων τέλους του έτους και δεν μπορεί να πάει στο σχολείο. Η γειτονιά καταλαμβάνεται από διαδηλωτές οι οποίοι αποκλείουν όλες τις εξόδους, δήλωσε ένας κάτοικος της πρωτεύουσας σε έναν δημοσιογράφο.

Ο γνωστός πολιτικός, ακτιβιστής και διανοούμενος Άρλοντ Αντόνιν δήλωσε στο Prensa Latina: "Είναι μια χώρα όπου υπάρχει πείνα, η οποία αυξάνεται και αυτό δημιουργεί μιά τεράστια κοινωνική ανισορροπία, είναι αναγκαία η εξεύρεση λύσης γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί"

Την προηγούμενη ημέρα ο Πρόεδρος Jovenel Moise επανέλαβε την έκκληση για εθνικό διάλογο και κάλεσε τους διανοούμενους και τους άλλους κοινωνικούς τομείς να συναντηθούν για να αναζητήσουν τρόπους επίλυσης της κρίσης.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι επέστρεψαν σήμερα στους δρόμους της Αϊτής και απέκλεισαν επτά φορές το Προεδρικό Μέγαρο. 

Η πορεία που διοργανώθηκε  από το λαϊκό κίνημα Nou pap Domi (Δεν θα Κοιμηθούμε) είναι η συνέχεια μιας σειράς διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτεταμένη διαφθορά. 

Οι ομιλητές στην πορεία επανέλαβαν τη δυσαρέσκεια με την σημερινή κυβέρνηση και επέκριναν την βαθιά κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε το τελευταίο έτος, όπου το εθνικό νόμισμα έχασε περισσότερο από το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. 

"Αυτή θα είναι η τελευταία ειρηνική διαμαρτυρία μας", δήλωσε ένας νέος, προσθέτοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. 

Εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα μετά την πορεία, αναφέρθηκε ο θάνατος ενός δημοσιογράφου από πυροβολισμό, πυρπολήθηκαν οχήματα και στήθηκαν οδοφράγματα, ενώ εξαγγέλθηκαν πορείες για τις επόμενες ημέρες.