Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής ανακοινώνει μέτρα για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις


Ανάμεσα στα μέτρα ξεχωρίζει η περικοπή κατά 30% του προϋπολογισμού του Γραφείου του Πρωθυπουργού και η ανάκληση προνομίων ανώτερων κρατικών υπαλλήλων .

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Ανρί Σεάν  ανακοίνωσε το Σάββατο μια σειρά μέτρων με σκοπό να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και να μειωθούν οι πολιτικές εντάσεις που διέρχεται η χώρα της Καραϊβικής.

Στο μήνυμά του προς τον λαό της Αϊτής, ο Σεάν ανακοίνωσε την περικοπή του πρωθυπουργικού προϋπολογισμού κατά 30%, προτρέποντας την Προεδρία και το Κοινοβούλιο να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Θα περικοπούν επίσης τα μη αναγκαία προνόμια κρατικών αξιωματούχων, όπως έξοδα καυσίμων, τηλεφωνίας, άχρηστα ταξίδια στο εξωτερικό και σύμβουλοι ” , πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.

Ο Σεάν δεσμεύτηκε να λάβει γρήγορες αποφάσεις για τον εντοπισμό και σύλληψη όλων όσων ευθύνονται για την κλοπή κεφαλαίων και να μπλοκάρει τους λογαριασμούς των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς στην  εταιρεία Petrocaribe.

Ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον ιδιωτικό τομέα που θα εξετάσουν την αύξηση του κατώτερου μισθού. Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται επίσης  η μείωση της τιμής των τροφίμων.

Σε οικονομικό επίπεδο, κάλεσε τον βιομηχανικό κλάδο να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να μειώσει τις επενδύσεις σε δολάρια και να προστατεύσει την εθνική παραγωγή.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συναντηθούν για να διεξαγάγουν έναν παραγωγικό διάλογο για τη χώρα.

Ο  Ζαν-Ανρί Σεάν αναγνώρισε ότι κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις προκλήθηκαν προβλήματα στη διάθεση τροφίμων και καυσίμων λόγω του αποκλεισμού των δρόμων, μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση.

Οι διαδηλώσεις στο δρόμο που κάλεσε ένα μέρος της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν στις 7 Φεβρουαρίου με οδοφράγματα και αποκλεισμούς δρόμων, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Zοβενέλ Μουαζέ και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει το νησί της Καραϊβικής.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα, οκτώ τουλάχιστον άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ η αντιπολίτευση ανεβάζει τον αριθμό τους σε πενήντα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθαναν.