Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Λόπες Ομπραδόρ: "Ο Μαδούρο θα είναι ευπρόσδεκτος στο Μεξικό αν και σε πολλούς δε θα αρέσει"

Πηγή: escaracas.com

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, υπερασπίστηκε το Σάββατο την αμφισβητούμενη απόφασή του να προσκαλέσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στην τελετή ορκωμοσίας του την 1η Δεκέμβρη, δηλώνοντας ότι κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου.

"Η πρόσκληση για την πρώτη ημέρα έγινε προς όλες τις κυβερνήσεις μέσω των πρεσβειών", δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ σε συνέντευξη Τύπου. «Θέλουμε φιλία με όλους τους λαούς και όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου».

Μια ομάδα 18 πρώην προέδρων της Λατινικής Αμερικής και πολιτευτών του μεξικανικού συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN) ζήτησε από τον Λόπες Ομπραδόρ να αποσύρει την πρόσκληση επειδή θεωρούν ότι ο Μαδούρο ασκεί παράνομα την εξουσία στη Βενεζουέλα και έχει υπονομεύσει τη δημοκρατία στη χώρα του.

Ωστόσο, ο Λόπες Ομπραδόρ, ένας 64χρονος κεντροαριστερός πολιτικός που ήταν δήμαρχος της πόλης του Μεξικού (2000-2005), επανέλαβε ότι η εξωτερική πολιτική του Μεξικού θα διέπεται από τις αρχές της μη παρέμβασης.

"Δεν υπάρχει λόγος να εμπλακούμε σε θέματα που δεν μας αφορούν. Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι η ουδετερότητα, χωρίς να χρειάζεται να αμφισβητούμε άλλες κυβερνήσεις. Αυτό αφορά τους λαούς τους", είπε.

Ο Λόπες Ομπραδόρ επιβεβαίωσε ότι θα καθοδηγηθεί από τις αρχές που θεσπίστηκαν στο Σύνταγμα του Μεξικού, με τον ίδιο τρόπο που δεν επιθυμεί καμία κυβέρνηση να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Μεξικού.