Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Μεγάλο προβάδισμα του Μπολσονάρο στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία


Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, ο υποψήφιος του Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL), Ζάιρ Μπολσονάρο, αναδείχτηκε μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, με ποσοστό 46,03%. Δεύτερος ο αντικαταστάτης του Λούλα με το Κόμμα Εργατών (ΡΤ), Φερνάντο Χαντάντ, που έλαβε 29,28%, και τους Σίρο Γκόμες και Ζεράλντο Αλκμίν να ακολουθούν, με 12,47% και 4,76% αντίστοιχα. Οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο της 28ης Οκτώβρη.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο, πρώην λοχαγός του στρατού που είχε προκαλέσει με ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, κέρδισε τις κεντρικές και νότιες πολιτείες της χώρας (πράσινο χρώμα στο χάρτη), σε αντίθεση με τον πρώην δήμαρχο του Σάο Πάουλο, που ψηφίστηκε κυρίως στο βορρά που είναι το παραδοσιακό προπύργιο του Κόμματος Εργατών (κόκκινο).

Περισσότερα από 147 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν εκτός από πρόεδρο του κράτους, για ανανέωση θέσεων σε κογκρέσο, γερουσία και 27 τοπικές κυβερνήσεις. Η αποχή έφτασε το 20%.

Στο Κογκρέσο (Κάτω Βουλή) διατηρήθηκε ο κατακερματισμός, με το Κόμμα Εργατών να διατηρεί την σχετική πλειοψηφία με 56 έδρες, έναντι 52 του PSL. Μαζί με τους συμμάχους του, με κυριότερο το Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, ο συνασπισμός του ΡΤ φτάνει τις 73 έδρες επί συνόλου 513.

Εκλογές έγιναν και για να ανανεωθούν οι 54 από τις 81 έδρες της Γερουσίας (Άνω Βουλή). Κυριάρχησαν τα κόμματα της κεντροδεξιάς, ενώ απέτυχε να εκλεγεί η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ με το Κόμμα Εργατών. 

Ο δεύτερος γύρος αναμένεται  να διεξαχθεί στις 28ης Οκτώβρη σε κλίμα μεγάλης πόλωσης. Και οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν άνοιγμα στους ψηφοφόρους του κέντρου. Ο Μπολσονάρο, ο οποίος ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις -που του έδιναν μέχρι 40%- είναι πιο κοντά στη νίκη, αλλά ο Χαντάντ υπολογίζει στην στήριξη των ψηφοφόρων του τρίτου Γκόμες.