Πηγή: Cubadebate.cu
Ο οικονομικός αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας είναι εγκληματικός γιατί εμποδίζει την πρόσβαση σε φάρμακα και απαραίτητους πόρους για να σωθούν ζωές, κατήγγειλε η Μαγιελίν Χιμένες, μητέρα παιδιού οκτώ ετών που πάσχει από καρκίνο.
Σε συνέντευξη στο πρακτορείο Prensa Latina, εξήγησε ότι ο ισχύον αποκλεισμός επί έξι σχεδόν δεκαετίες υποχρεώνει το νησί να αναζητεί σε τρίτες χώρες και από άλλες οδούς φάρμακα, αντιδραστήρια και απαραίτητο εξοπλισμό για την περίθαλψη ανθρώπων που πάσχουν από ασθένειες.
«Εδώ και ένα χρόνο και τέσσερις μήνες βρίσκομαι στο Ινστιτούτο Ογκολογίας και Ραδιολογίας της Αβάνας με το παιδί μου, όπου έχω δει πως εξασφαλίζουν τα φάρμακα που θέλει η θεραπεία του, όλα αυτά παρά τον εγκληματικό αποκλεισμό», δήλωσε.
Για την Χιμένες, είναι ακατανόητο και άδικο οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μια χώρα δημοκρατική αναγνωρισμένη για τη δέσμευσή της με την υγεία του πληθυσμού.
«Δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω την Επανάσταση και τους γιατρούς και ειδικούς της υγείας, το παιδί μου έχει ανεπαρκές ανοσοποιητικό και απαιτεί εξετάσεις και θεραπείες και δυσχεραίνονται εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού», υπογράμμισε.
Η μητέρα, κάτοικος στην κεντρικής επαρχίας του Σιέγο ντε Άβιλα, λυπάται που η κατάσταση του μικρού της είναι μια από πολλές άλλες που παλεύουν με τον καρκίνο στο νησί.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας, ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός αθροίζει ζημιές στον τομέα περισσότερων από 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του νομίσματος έναντι της αξίας του χρυσού στην διεθνή αγορά.
Στις 31 Οκτώβρη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει για 27η συνεχόμενη φορά από το 1992 ένα σχέδιο απόφασης που ζητεί τον τερματισμό του αποκλεισμού, πρωτοβουλία παρόμοια από την υποστηριζόμενη πάντα με κατηγορηματικό τρόπο, τα τρία τελευταία χρόνια από 191 εκ των 193 κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών.