Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Βραζιλία: Ο Χαντάντ κερδίζει την υποστήριξη του κόμματος του Σίρο Γκόμες


F. Haddad                                C. Gomes
Πηγή: Cubadebate.cu

Το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (PDT), με υποψήφιο τον Σίρο Γκόμες, τρίτο σε ψήφους -με 12,47%- στις προεδρικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής (7/10), ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον δεύτερο γύρο στον Φερνάντο Χαντάντ για να σταματήσει τις «οπισθοδρομικές δυνάμεις της Βραζιλίας», αναφερόμενο στον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρο.

«Η Εθνική Εκτελεστική του PDT, που συγκλήθηκε την Τετάρτη στην εθνική έδρα του κόμματος στη Μπραζίλια, δηλώνει την κριτική της υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Φερνάντο Χαντάντ για να αποφευχθεί η νίκη των πιο αντιδραστικών και οπισθοδρομικών δυνάμεων της Βραζιλίας και η ανατροπή της δημοκρατίας», ανακοίνωσε το PDT μέσω σημειώματος που εκδόθηκε στο τέλος της κομματικής συνάντησης.

Ο πρόεδρος του PDT, Κάρλος Λούπι, είπε στο τέλος της συνάντησης ότι στηρίζοντας τον Μπολσονάρο σημαίνει να υποστηρίζεις «ένα πραξικόπημα που μπορεί να νομιμοποιηθεί με τη λαϊκή ψήφο, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για τη δημοκρατία της Βραζιλίας».

«Υποστήκαμε ήδη το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964. Είμαστε παιδιά και εγγόνια της δικτατορίας. Δεν ξεχνάμε αυτή τη μνήμη και αυτός είναι ο κίνδυνος που θέλουμε να προλάβουμε», διαβεβαίωσε ο Λούπι σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους και εξηγώντας την «κριτική» υποστήριξη του PDT στον Χαντάντ.

Ο Μπολσονάρο, που έλαβε το 46,03% των ψήφων της Κυριακής, θα πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία σε έναν δεύτερο γύρο στις 28 Οκτώβρη με τον Χαντάντ, που έλαβε το 29,28%, καθώς κανείς από τους υποψήφιους δεν έλαβε περισσότερες από τις μισές ψήφους στον πρώτο γύρο.

Το PDT δεν θα συμμετάσχει στο συντονισμό της καμπάνιας του Χαντάντ, δε θα ζητήσει ανταλλάγματα ούτε θα λάβει μέρος στην κυβέρνησή του αν εκλεγεί. Ο πρόεδρος αρνήθηκε επίσης ότι ο Σίρο Γκόμες θα ανέβει στο βήμα του υποψηφίου του Κόμματος των Εργατών (ΡΤ).

Το σχέδιο του Γκόμες είναι να αρχίσει να προετοιμάζεται για τις εκλογές του 2022. Ο πρώην υποψήφιος, ο οποίος δεν μίλησε στον τύπο μετά το τέλος της συνάντησης, φώναξε μόνο: «Κάτω ο φασισμός, ζήτω η δημοκρατία».

Ο Γκόμες, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε δηλώσει την αποστροφή του προς τον Μπολσονάρο θεωρώντας τον νεοφασίστα και έφτασε μέχρι να τον συγκρίνει με ναζί, είχε επίσης δηλώσει ότι στον Χαντάντ έλειπε το «σθένος» για να κυβερνήσει την Βραζιλία.

Στην κατανομή των συμμαχιών, ο Χαντάντ είναι ο πιο ωφελημένος καθώς έλαβε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βραζιλίας (PSB, έβδομο σε δύναμη στη Βουλή με 32 αντιπροσώπους) και του Κόμματος Σοσιαλισμός και Ελευθερία (PSOL, 10 βουλευτές), του οποίου υποψήφιος ήταν ο ακτιβιστής Γκιλιέρμε Μπούλος, που έλαβε μόνο 0,58% των ψήφων.

Ο Μπολσονάρο, από την πλευρά του, έχει λάβει έως τώρα μόνο την στήριξη του Εργατικού Κόμματος Βραζιλίας (PTB), ενός σχηματισμού στιγματισμένου από πολυάριθμα σκάνδαλα διαφθοράς που διαθέτει 10 μόνο βουλευτές στο μελλοντικό Κογκρέσο.