Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Διεθνές Σεμινάριο στη Βολιβία για τις αυτόχθονες γλώσσες


Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική υπάρχουν συνολικά 420 αυτόχθονες γλώσσες, από τις οποίες 111 κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το Διεθνές Σεμινάριο Αναγέννησης των αυτόχθονων γλωσσών, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας από τις 10 έως τις 11 Οκτωβρίου 2018.

Στη δράση αυτή, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο για την Ανάπτυξη των Αυτοχθόνων Λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (FΙLAC), συμμετέχουν τουλάχιστον 10 χώρες από όλη την περιοχή.

To σεμινάριο έχει στόχο να παρέχει προστασία σε 111 αυτόχθονες γλώσσες που μιλιούνται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ο FILAC επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης πρέπει να είναι "να ενισχύσει τις ζωτικές γλώσσες και να αναζωογονήσει εκείνες που βρίσκονται σε ευπαθή κατάσταση ".

Οι συντελεστές του Σεμιναρίου, προέρχονται από Περού, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Χιλή,Μεξικό, Γουατεμάλα, Νικαράγουα και Βολιβία, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη διατήρησης των αυτόχθονων λαών και των γλωσσών τους κατά την πάροδο του χρόνου.

Η Βολιβία ως οικοδεσπότης για να δώσει ώθηση στο Σεμινάριο, προκήρυξε την 12η Οκτώβρη 2018, Ημέρα Αποαποικιοποίησης. Αυτή η χώρα, η οποία αναγνωρίζει 36 αυτόχθονες γλώσσες και τα ισπανικά ως επίσημες γλώσσες, ήταν ο μεγάλος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας.