Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Βενεζουέλα: Tα οικονομικά μέτρα στο μάτι του κυκλώνα


Σταθεροποίηση. Αυτή η λέξη συμπυκνώνει τον πόθο εκατομμυρίων Βενεζουελάνων. Για να σταματήσει να είναι η οικονομία πεδίο μάχης και οπισθοχωρήσεων. Σταθεροποίηση των τιμών, του δολάριου, της προμήθειας φαρμάκων, του νομίσματος, των μεταφορών, του ηλεκτρισμού. Αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινής συζήτησης στη Βενεζουέλα, όταν δεν υπάρχουν καταστροφικά γεγονότα που επιχειρούν να ανατρέψουν το σκηνικό. 

Το τελευταίο από αυτά, ήταν η απόπειρα δολοφονίας με drones του προέδρου , της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και εκπρόσωπων των αρχών. Ακολούθησε η ματαίωση ενός άλλου,  λιγότερο γνωστού,  σχεδίου δολοφονίας των ηγετών του Τσαβισμού, της επιχείρησης Caín

Η κυβέρνηση πήρε μια δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Θα εφαρμοστούν σταδιακά, κάποια έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, κάποια άλλα θα τεθούν τον Σεπτέμβριο και κάποια άλλα αργότερα. Είναι ένα σημαντικό εγχείρημα σε ένα σκηνικό όπου ο χρόνος τελειώνει.


Η πρώτη απόφαση ήταν η τροποποίηση του νόμου περί συναλλαγματικών ισοτιμιών και των παραβιάσεων του, ο λεγόμενος έλεγχος των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2003 για να αντιμετωπίσει τη φυγή κεφαλαίων. Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί τώρα να ανταλλάσσει ελεύθερα τα χρήματά του, για το σκοπό αυτό θα ανοίξουν στη χώρα τριακόσια ανταλλακτήρια. 

Ένας από τους στόχους του μέτρου είναι να προσελκύσει εμβάσματα, κεφάλαια και να δημιουργήσει μια αγορά δολαρίων που θα τροφοδοτείται από επιχειρηματίες και όχι από το κράτος με τα δολάρια από την πώληση πετρελαίου. Ένας άλλος στόχος είναι να σταματήσει η παράλληλη (παράνομη) αγορά δολαρίου που χαρακτηρίζεται από μια αύξηση που έχει οικονομικά και πολιτικά στοιχεία, αυτή η αγορά  δημιουργεί την ταχύτατη αύξηση πριν από κάθε εκλογική διαδικασία και κάθε πολιτική δυσκολία της δεξιάς. 

Δεύτερο μέτρο, είναι η εξάλειψη πέντε μηδενικών από το νόμισμα. Το νέο “bolívar soberano” (κυρίαρχο μπολίβαρ) θα επαναφέρει ένα ισχυρό bolivar. Αυτό το μέτρο θα έχει, μεταξύ άλλων, έναν αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα μετρητών που έχει στα χέρια του ο κόσμος, καθώς σήμερα αυτή η διαθεσιμότητα αντιστοιχεί στο 1% της νομισματικής κυκλοφορίας. To  λαθρεμπόριο του νομίσματος, που προκαλείται από την Κολομβία και από την κερδοσκοπία που προκαλούν οι ελλείψεις, δημιούργησε, μεταξύ άλλων την παράλληλη (μαύρη) αγορά του νομίσματος, που πωλείται και αγοράζεται στο 200% της αξίας του. 

Η νομισματική αλλαγή πραγματοποιείται μαζί με τη σύνδεση του Bolivar με το Petro, τo κρυπτονόμισμα που δημιούργησε η κυβέρνηση στις αρχές του έτους. Η αξία του Petro συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου, ένα Petro έχει την αξία ενός βαρελιού πετρελαίου, του οποίου η τιμή σήμερα είναι 60 δολάρια. Έτσι το bolivar, που συνδέεται με το petro θα ακολουθεί την διακύμανση της τιμής του πετρελαίου. Η κυβέρνηση καθόρισε την τιμή του Petro σε 3.600 ισχυρού , δηλαδή κυρίαρχου μπολίβαρ και καθόρισε τον βασικό μισθό σε μισό Petro. ;Eτσι ο ελάχιστος μισθός διαμορφώνεται στα 1.800 κυρίαρχα μπολίβαρ. 

Το τρίτο το μέτρο που αφορά την τιμή της βενζίνης θα τεθεί σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο χάνονται λόγω του παράνομου λαθρεμπορίου βενζίνης που πάει στην Κολομβία μέσω της κολομβιανής μαφίας - που έχει άμεση σχέση με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις - με συνενενόχους στη Βενεζουέλα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, θα αναληφθούν δύο ταυτόχρονες δράσεις: Άμεση επιδότηση σε όσους έχουν όχημα και διεθνοποίηση της τιμής της βενζίνης. Θα επιχειρηθεί να χτυπηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων παράνομης διακίνησης και να αποφευχθεί η μετακύληση του κόστους σε διάφορους τομείς της οικονομίας. 

Πάρθηκαν επίσης μια σειρά ακόμα μέτρα, όπως, η αύξηση στο 16% του φόρου κατανάλωσης, η επιβολή φόρου 1% στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ειδικών φορολογουμένων, όπως και η απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει το κόστος των μισθολογικών αυξήσεων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την αύξηση των μισθών. 


Οι ανακοινώσεις προκαλούν ερωτήματα, κυρίως γύρω από τις τιμές, οι οποίες αυξάνονται σχεδόν 100% κάθε μήνα εξουδετερώνονται οποιαδήποτε αύξηση των μισθών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο υπερπληθωρισμός θα χτυπηθεί λόγω της σύνδεσης της αξίας του κυρίαρχου μπολίβαρ με το Petro, του χτυπήματος της παράλληλης αγοράς του δολαρίου και της κατάργησης της παράνομης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Επίσης, με  την αναγνώριση της τιμής του τρέχοντος παράλληλου δολαρίου για τις ανάγκες του υπολογισμού, την υποστήριξη για τρεις μήνες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και με την  άμεση επιδότηση στα καύσιμα και την ενεργοποίηση των μηχανισμών κρατικού ελέγχου, παράλληλα με τους μηχανισμούς λαϊκού ελέγχου. 

Στον αντίλογο αυτής της πρόβλεψης βρίσκονται τα επιχειρήματα του αντίκτυπου που θα έχει η υποτίμηση, η αλυσιδωτή αντίδραση που ενδεχομένως θα προκαλέσει η αύξηση της τιμής της βενζίνης ακόμα και με την επιδότηση, η αμφιβολία για το χτύπημα της παράλληλης αγοράς που επηρεάζει τις τιμές, η αδυναμία επίτευξης συμφωνιών με τα ολιγοπώλεια που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομικής αποσταθεροποίησης και η εγκάρσια κερδοσκοπική λογική που έχει εξαπλωθεί στην οικονομία. 

Υπάρχει ακόμη ένα κεντρικό ζήτημα, τα μέτρα μπαίνουν για υλοποίηση σε ένα περιβάλλον βίαιων πολιτικών / οικονομικών συγκρούσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν και έχουν ανακοινώσει μια σειρά από κυρώσεις, δηλαδή επιθέσεις, για τον αποκλεισμό της οικονομίας της Βενεζουέλας. Θα επιδιώξουν να τις διπλασιάσουν για να αποτρέψουν κάθε είδους οικονομική σταθεροποίηση, θα συνεχίσουν με τη φθορά για να εργαστούν με τις συνέπειες που αυτή προκαλεί. 

Υπολογίζουν γι αυτό, στους συμμάχους τους εντός και εκτός της Βενεζουέλας, με κλασικό παράδειγμα την περίπτωση της Κολομβίας, που μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον απόπλου του πλοίου Usns Comfort, με το πρόσχημα της “ανθρωπιστικής αποστολής για τη Βενεζουέλα”. Ο Έβο Μοράλες κατήγγειλε την αποστολή «μυστικής εισβολής της αμερικανικής κυβέρνησης». 

Η εφαρμογή των μέτρων θα αξιολογηθεί τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες. Η κυβέρνηση παίζει ένα από τα βασικά της χαρτιά σε ένα κρίσιμο τομέα, όπως  είναι η οικονομία. Ο βασικός της στόχος είναι η σταθεροποίηση, για την οποία χρειάζεται μια περίοδο ενενήντα ημερών. Όσοι προσπαθούν να την ανατρέψουν θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να ματαιώσουν οποιαδήποτε βελτίωση, θα δημιουργήσουν γεγονότα για να προκαλέσουν ένα φουσκωμένο ποτάμι που θα τους επιτρέψει να προετοιμάσουν πιθανές νέες βίαιες ενέργειες.. Η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας έδειξε τι είναι ικανοί να κάνουν.

(από το blog Hasta el Nocau)