Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Βραζιλία: Xιλιάδες γυναίκες και άνδρες κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας για να καταγγείλουν την δολοφονία της Μαριέλε Φράνκο


Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη 15 Μάρτη σε ολόκληρη την χώρα, για να εκφράσουν το πένθος και την οργή τους για τη δολοφονία της ακτιβίστριας και δημοτικής συμβούλου Μαριέλε Φράνκο, του κόμματος Σοσιαλισμός και Ελευθερία (PSOL) και του οδηγού του αυτοκινήτου που επέβαινε Πέτερ Άντερσον Γκόμες

Το πρωί της ίδιας μέρας, οι ολομέλειες και τα περίπτερα του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Σαλβαδόρ αφιερώθηκαν στην μνήμη της αγωνίστριας και στον αγώνα της. Οι εργασίες διακόπηκαν και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που κατήγγειλαν την δολοφονία με πυροβόλο όπλο της Μαριέλε και του Άντερσον το βράδυ της Τετάρτης στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας.


Στο φόρουμ, ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ (Κόμμα Εργαζομένων) παρεμβαίνοντας σε μία από τις συζητήσεις της διάσκεψης, εξέφρασε την θλίψη της για αυτό που συνέβη. "Δεν υπάρχει κανένα χτύπημα χωρίς βαρβαρότητα και χωρίς βία. Αυτό που συνέβη με τη Μαριέλε Φράνκο ήταν μια δολοφονία, μια εκτέλεση ", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "Αυτή η βάρβαρη δολοφονία και αυτή η αναξιοπρέπεια που έγινε σήμερα πρέπει να μας προκαλέσει βαθύτατη αγανάκτηση".

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην πόλη ΄όπου έζησε και έδρασε σε όλη της την ζωή η Μαριέλε, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να την αποχαιρετήσουν μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.
Γύρω στις 14:00 στη διάρκεια της τελετής η συγκίνηση ήταν εμφανής στους παρόντες, στην πλειοψηφίας τους μαύρες γυναίκες. Νωρίς το απόγευμα, ο όγκος της διαδήλωσης ξεπέρασε τους 50.000 ανθρώπους.

Στην Μπραζίλια, η Μαριέλε τιμήθηκε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Οι παρόντες κρατούσαν λουλούδια και μαύρες σημαίες σε ένδειξη πένθους. Οι συναγωνιστές του κόμματος, όπως η βουλευτής Λουίσα Ερουντίνα (PSOL-SP) καθώς και άλλοι βουλευτές, εξήραν την πολιτική πορεία της Βραζιλιάνας δημοτικής συμβούλου. Αργά το απόγευμα στην Πλατεία Ζούμπι ντος Παλμάρες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από λαϊκά κινήματα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις πένθους και διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.