Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

H κάλπη στην Ονδούρα "έβγαλε" διαδηλώσεις, καταστολή, ανθρώπινα θύματα, απαγόρευση κυκλοφορίας και τελικά ΝΟΘΕΙΑ


Μετά από πολυήμερη καθυστέρηση και ενώ σταμάτησε για μέρες η καταμέτρηση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, η ανώτερη εκλογική αρχή της Ονδούρας ανακοίνωσε ότι νικητής είναι ο νυν πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος, με 42,98%, έναντι 41,39% του υποψήφιου της αντιπολλιτευσης “Συμμαχία ενάντια στη Δικτατορία”. Αυτό εκφράζεται σε μια διαφορά 50.000 ψήφων σε σύνολο 3.250.000 ψηφοφόρων.

Στις μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν την διακοπή της καταμέτρησης των ψήφων, ελέγχεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών, καθώς η κυβέρνηση πήρε έκτακτα μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της χώρας.


Καταγγελίες για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος – στο 50% των καταμετρημένων ψήφων προηγείτο ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης με μια διαφορά 5% και αξιωματούχος της εκλογικής αρχής είχε δηλώσει ότι το αποτέλεσμα είναι μη αντιστρέψιμο - διατύπωσε όλος ο κόσμος. 

Από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον πρώην πρόεδρο της χώρας που ανετράπη με πραξικόπημα το 2009, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακόμα και η Επιτροπή Παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο εκθέσεις της, διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις καθώς διαπίστωσε σωρεία παρατυπιών. 

Στις προηγούμενες εκλογές που εξελέγη για πρώτη φορά ο συντηρητικός πρόεδρο, είχε επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό και υπήρξαν παρόμοιες αντιδράσεις σε μικρότερη κλίμακα. 

Η αναταραχή στην Ονδούρα συνεχίζεται.