Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μήνυμα του Ραούλ Κάστρο προς τον μαχητικό λαό της Κούβας


Μήνυμα του αρχηγού του Στρατού Ραούλ Κάστρο, Προέδρου των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών της Κούβας σχετικά με το στάδιο αποκατάστασης της χώρας  μετά το πέρασμα του τυφώνα Ιρμα.

  • Μια αρχή παραμένει ακλόνητη: Η Επανάσταση δεν θα αφήσει κανέναν απροστάτευτο και ήδη λαμβάνονται μέτρα ώστε καμία κουβανική οικογένεια να μη μείνει εγκαταλειμμένη στην τύχη της.

  • Ας αντιμετωπίσουμε την αποκατάσταση με το παράδειγμα του Κομαντάντε της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, ο οποίος με την μόνιμη πίστη του στη νίκη και την σιδερένια του θέληση μας δίδαξε ότι δεν υπάρχει το αδύνατον. Αυτές τις δύσκολες ώρες η κληρονομιά του μας κάνει δυνατούς και μας ενώνει.

Κάλεσμα προς τον μαχητικό λαό μας

Ο τυφώνας Ιρμα έπληξε το νησί μας με καταστροφική δύναμη, από το πρωί της 8ης Σεπτέμβρη μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, για πάνω από 72 ώρες. Με ανέμους που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 250 χιλιόμετρα την ώρα διέσχισε το βόρειο τμήμα της χώρας από την Μπαρακόα, η οποία είχε χτυπηθεί από ένα φαινόμενο τέτοιου τύπου πριν από ένα περίπου χρόνο, μέχρι τα περίχωρα του Κάρδενας.

Ωστόσο, λόγω του τεράστιου μεγέθους του, πρακτικά καμιά περιοχή δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις του.

Αξιολογούμενος από τους ειδικούς σαν τον μεγαλύτερο τυφώνα που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό, αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη χώρα μας, οι οποίες λόγω ακριβώς της έκτασης τους, δεν έχουν μπορέσει ακόμα να καταγραφούν. Μια προκαταρτική εκτίμηση καταδεικνύει επιπτώσεις στην κατοικία, το ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα και την γεωργία.

Επιπλέον, επλήγησαν κάποιοι από τους κύριους τουριστικούς μας προορισμούς, ωστόσο οι ζημιές που προκλήθηκαν θα έχουν αποκατασταθεί πριν από την έναρξη της υψηλής (τουριστικής) περιόδου.

Υπολογίζουμε γι αυτό, να διαθέσουμε με τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους που απαιτούνται, για να οικοδομήσουμε μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για την εθνική οικονομία.

Οι τελευταίες, ήταν δύσκολες μέρες για τον λαό μας, που είδε αυτό που οικοδόμησε με τόση προσπάθεια, μέσα σε λίγες ώρες να χτυπιέται από έναν καταστροφικό τυφώνα. Οι εικόνες τις τελευταίες ώρες είναι πολύ εύγλωττες, όπως και το πνεύμα αντίστασης και νίκης του λαού μας που ξαναγεννιέται με κάθε αντιξοότητα.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπερίσχυσε η ενότητα των κουβανών, η αλληλεγγύη μεταξύ των γειτόνων, η πειθαρχία στις εντολές και οδηγίες που εξέδιδε το Εθνικό Γενικό Επιτελείο Πολιτικής Άμυνας και τα Συμβούλια (πολιτικής) Άμυνας σε όλα τα επίπεδα, ο επαγγελματισμός των ειδικών του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας, η αμεσότητα των Μέσων Ενημέρωσης και των δημοσιογράφων τους, καθώς και η συνοχή των διοικητικών οργάνων του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας. Κάνουμε ειδική αναφορά σε όλες τις γυναίκες μας, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών του Κόμματος και της Κυβέρνησης, οι οποίες με αφοσίωση και ωριμότητα, διηύθυναν και αντιμετώπισαν αυτή την σκληρή κατάσταση.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι μέρες πολλής δουλειάς όπου θα αποδειχθεί και πάλι η δύναμη των κουβανών και η ακλόνητη εμπιστοσύνη στην Επανάστασή τους. Δεν είναι καιρός για να λυπηθούμε αλλά για να ξαναχτίσουμε αυτά που οι άνεμοι του τυφώνα Ίρμα προσπάθησαν να εξαφανίσουν. 

Με οργάνωση, πειθαρχία και ενσωμάτωση όλων των δομών μας θα προχωρήσουμε μπροστά, όπως το έχουμε κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. 

Κανείς μην πει ότι δεν γνώριζε, το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιο, όμως με έναν λαό σαν τον δικό μας θα κερδίσουμε την σημαντικότερη μάχη: την αποκατάσταση.

Αυτή την κρίσιμη ώρα, το Κεντρικό Συνδικάτο της Κούβας (CTC) και η Εθνική Ένωση Μικρών Αγροτών (ANAP), μαζί με τις υπόλοιπες μαζικές οργανώσεις, θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να εξαλείψουν το συντομότερο δυνατόν τα επακόλουθα αυτού του καταστροφικού συμβάντος.

Μια αρχή παραμένει ακλόνητη: Η Επανάσταση δεν θα αφήσει κανέναν απροστάτευτο και ήδη λαμβάνονται μέτρα ώστε καμία κουβανική οικογένεια να μη μείνει εγκαταλειμμένη στην τύχη της.

Παραδοσιακά, κάθε φορά που μας χτυπά ένα τέτοιο μετεωρολογικό φαινόμενο,δεχόμαστε πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης από κάθε μεριά του κόσμου. Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, πολιτικές οργανώσεις και φίλοι από τις οργανώσεις αλληλεγγύης, έχουν εκφράσει την βούληση να μας βοηθήσουν και τους ευχαριστούμε εξ ονόματος των πάνω από ένδεκα εκατομμύρια κουβανών, γυναικών και ανδρών.

Ας αντιμετωπίσουμε την αποκατάσταση με το παράδειγμα του Κομαντάντε της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, ο οποίος με την μόνιμη πίστη του στη νίκη και την σιδερένια του θέληση μας δίδαξε ότι δεν υπάρχει το αδύνατον. Αυτές τις δύσκολες ώρες η κληρονομιά του μας κάνει δυνατούς και μας ενώνει.


Ραούλ Κάστρο Ρους
Αβάνα, 10 Σεπτέμβρη 2017