Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ομπάμα: «Το Γκουαντάναμο είναι στίγμα στην εθνική τιμή»

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η φυλακή του Γκουαντάναμο είναι «ένα στίγμα στην εθνική τιμή» της χώρας του, και λυπάται που το Κογκρέσο της χώρας του δεν έχει συνεργαστεί μαζί του για να την κλείσουν, όπως υποσχέθηκε αμέσως μόλις ανήλθε στην εξουσία το 2009.

«Μέχρι το Κογκρέσο να αλλάξει δρόμο (σχετικά με το Γκουαντάναμο), η ιστορία θα συνεχίσει να το κρίνει αυστηρά, κι εγώ θα συνεχίσω να κάνω ότι μπορώ για εξαφανίσω αυτό το στίγμα στην εθνική μας τιμή», είπε ο Ομπάμα στην τελευταία ομιλία του σχετικά με την εξωτερική πολιτική, στην Τάμπα της Φλόριδα.


«Ξοδεύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να διατηρούμε λιγότερα από 60 άτομα σε ένα κέντρο κράτησης στην Κούβα. Αυτό δε μας κάνει δυνατούς», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Ομπάμα, ο οποίος στις 20 Γενάρη θα παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι πολλοί στρατιωτικοί ηγέτες υποστηρίζουν την ιδέα να κλείσει το Γκουαντάναμο, και θύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του έχει εργαστεί για να μειώσει τους έγκλειστους από τους 242 που υπήρχαν όταν ήρθε στην εξουσία στους 59 που παραμένουν τώρα εκεί.

«Αλλά η πολιτική του φόβου έχει κάνει το Κογκρέσο να εμποδίζει κάθε μεταφορά κρατουμένου σε φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών», εξήγησε, κάτι που έχει οδηγήσει την κυβέρνησή του να διαπραγματεύεται με τρίτες χώρες για να δεχτούν αυτούς τους φυλακισμένους, η πλειοψηφία των οποίων κρατούνται επί χρόνια χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους.

Ο Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι συχνά σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν του εκδίδουν υπόπτους για εγκλήματα «από φόβο μην καταλήξουν στο Γκουαντάναμο», και ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τη φυλακή ως «εργαλείο στρατολόγησης» μαχητών, γιατί είναι ένα παράδειγμα φυλάκισης έξω από τα πλαίσια της κανονικής δικαιοσύνης.

Οι κρατούμενοι που παραμένουν στο Γκουαντάναμο είναι κάποιοι από τους συλληφθέντες στην αρχή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις του 2001 κατά των ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ αρνούνται να τους απελευθερώσουν γιατί διαβεβαιώνουν ότι έχουν «αδιάσειστα στοιχεία ότι έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες» κατά της χώρας, σύμφωνα με τον Ομπάμα.

Κάτι τέτοιο καθιστά αδύνατο η κυβέρνηση Ομπάμα να κλείσει οριστικά τη φυλακή στη ναυτική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι ώστε ο Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να γεμίσει τη φυλακή με «κακούς τύπους», μπορεί να ξαναχρησιμοποιήσει αυτό το νομικό «καθαρτήριο» που έχει κατακριθεί από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.