Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Πως αποφεύγονται στην Κούβα οι θάνατοι από τους τυφώνες

Πηγή: www.publico.es / FERNANDO RAVSBERG



Όταν ένας τυφώνας απειλεί το νησί ενεργοποιείται η πολιτική άμυνα που αποτελείται από πολίτες.

Μόνο στη διάρκεια αυτού του αιώνα, 15 τυφώνες έπληξαν την Κούβα, οι οποίοι προκάλεσαν 40 νεκρούς, υλικές απώλειες ύψους 20 δις ευρώ και ζημιές σε 1,5 εκατομμύριο κατοικίες.

Ο Μάθιου δεν άφησε κανένα νεκρό στο πέρασμά του από την Κούβα. Το κλειδί γι αυτό είναι η αλληλεγγύη.

Το μυστικό της επιτυχίας της Κουβανικής Πολιτικής Προστασίας έγκειται στο ότι δεν υπολογίζει το κόστος να σταματήσει επιχειρήσεις, να μετακινήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, να τους θρέψει, να παραλύσει οικονομικά την χώρα όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Η προστασία έγκειται στην ιεράρχηση πάνω απ όλα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Αβάνα- Μετά το πέρασμα από την Καραϊβική του τυφώνα Μάθιου, η αποτελεσματικότητα της κουβανικής Πολιτικής Προστασίας έγινε φανερή.


Ενώ στα υπόλοιπα νησιά οι νεκροί ήταν εκατοντάδες και ακόμα και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν είκοσι θύματα, στην Κούβα τα μέτρα προστασίας επέτρεψαν να περάσει ο τυφώνας χωρίς να προκαλέσει καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Η Πολιτική Προστασία είναι μία τεράστια δομή που ξεκινά από την Εθνική Διεύθυνση και φτάνει μέχρι κάθε δήμο, πέρα από το ότι γίνεται αντιληπτή μόνο κατά την διάρκεια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που οι πιο συνηθισμένες, είναι οι κυκλώνες. Μόνο στη διάρκεια αυτού του αιώνα, 15 τυφώνες έπληξαν την Κούβα, οι οποίοι προκάλεσαν 40 νεκρούς, υλικές ζημιές ύψους 20 δις ευρώ και ζημιές σε 1,5 εκατομμύριο κατοικίες.

Μόλις η Κούβα απειληθεί από έναν κυκλώνα ενεργοποιείται η πολιτική προστασία, οι επικεφαλής της χώρας, των επαρχιών, των δήμων και των συνοικιών, ξεσκονίζουν τις χακί στολές τους και τίθενται επικεφαλής των γειτόνων τους. Αρχηγός της Πολιτικής Προστασίας είναι ο στρατηγός Ραμόν Πάρδο, αλλά το 90% των μελών της είναι πολίτες, που στη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου εργάζονται και εξασκούν τις συνήθεις τους δραστηριότητες. Όμως αποκτούν τεράστια δύναμη, μόλις ένας τυφώνας προσεγγίσει την Κούβα.

Η πρώτη φάση είναι η ενημερωτική, σε αυτήν όλα τα μέσα αφιερώνουν πολύ χρόνο ενημερώνοντας τον πληθυσμό για τα χαρακτηριστικά και την κατεύθυνση του τυφώνα. Από την στιγμή που θα γίνει γνωστό με βεβαιότητα ότι θα πλήξει το νησί, περνάει στη φάση του συναγερμού, κατά την οποία αρχίζουν οι προετοιμασίες στις διάφορες περιοχές, στα εδάφη που θα επηρεαστούν. Όταν πια αναμένεται το χτύπημα μπαίνει στην φάση του συναγερμού.

Στη διάρκεια του συναγερμού κυκλώνα ξεκινάει η αξιολόγηση για το ποιοι από τις περιοχές που θα επηρεαστούν, ζουν σε κατοικίες μη ασφαλείς. Στη διάρκεια του τελευταίου τυφώνα ο αριθμός αυτός ξεπέρασε της 600.000, ενώ στο παρελθόν είχε φτάσει και το ένα εκατομμύριο. Μπορεί να φαίνεται σαν μια υπέροχη προσπάθεια, και τέτοια είναι, αν και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς που εκκενώνουν τα σπίτια τους περπατούν μόλις λίγα βήματα και πηγαίνουν στους γείτονές τους που έχουν πιο ασφαλή σπίτια.

Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για την προστασία των πολιτών, αλλά δεν αφήνεται στην τύχη, κάθε οικογένεια γνωρίζει εκ των προτέρων σε ποιο σπίτι θα πάει. Αυτά τα σπίτια μετατρέπονται σε πρόχειρους καταυλισμούς, με στρώματα στα πατώματα και τα τραπέζια της τραπεζαρίας γεμάτα με τις οικιακές συσκευές που φέρνουν μαζί τους οι φιλοξενούμενες οικογένειες. Για τα παιδιά είναι σχεδόν σαν γιορτή, αλλά πολλές φορές και για τους ενήλικες, που περνούν τις ώρες παίζοντας ντόμινο κάτω από το φως των κεριών.

Όσοι δεν έχουν χώρο σε ιδιωτικό σπίτι, εγκαθίστανται σε κάθε οργανισμό που μπορεί να αντέξει τους σφοδρούς ανέμους, σε κινηματογράφους, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και στο Καπιτώλιο της Αβάνας. Φτάνοντας οι οικογένειες σε αυτούς τους χώρους, θα βρουν στρώματα, νερό, τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη, όλα όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν μια-δυο μέρες. Ποτέ οι κουβανοί δεν οργανώνονται τόσο καλά, όπως όταν ένας κυκλώνας πλησιάζει το νησί.

Σε κάθε ζώνη, τίθεται στην διάθεση των επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας ότι υπάρχει στην περιοχή τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία, φορτηγά, μηχανήματα και εξοπλισμό από κάθε επιχείρηση. Αυτό τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν τις εκκενώσεις με συλλογικό τρόπο, αποφεύγοντας την έξοδο με μεμονωμένα οχήματα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, σαν αυτή στην Νέα Ορλεάνη στη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα.

Πριν την άφιξη του Μάθιου στην Κούβα, είχαν προετοιμαστεί ήδη για την φάση της αποκατάστασης, μεταφέροντας τρόφιμα, στέγες, και ηλεκτρικούς στύλους στις περιοχές που αναμένονταν να επηρεαστούν. Μεταφέρθηκαν συνεργεία της ηλεκτρικής εταιρείας και κατασκευαστικά στις κεντρικές επαρχίες για να είναι πιο κοντά και να φτάσουν πιο γρήγορα.

Από την άλλη, οι κουβανοί έχουν πια μια κουλτούρα για τους κυκλώνες, όλοι οι παρακολουθούν από κοντά τα πληροφοριακά δελτία και μετακινούνται εθελοντικά. Είναι πολύ λίγοι που αρνούνται να μετακινηθούν σε ασφαλή μέρη και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας καταλήγουν να επιβάλουν την εξουσία τους. Κανείς δεν μπορεί να μείνει σε μέρη ή σπίτια επικίνδυνα. Ίσως παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα κάποιων, παραδόξως των ίδιων, που τους σώζεται η ζωή.

Το μυστικό της επιτυχίας της Κουβανικής Πολιτικής Προστασίας έγκειται στο ότι δεν υπολογίζει το κόστος να σταματήσει επιχειρήσεις, να μετακινήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, να τους θρέψει, να παραλύσει οικονομικά την χώρα όταν αυτό είναι απαραίτητο. Η προστασία έγκειται στην ιεράρχηση πάνω απ όλα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.