Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Αργεντινή: Kαμπάνια συλλογής υπογραφών για την απελευθέρωση της Mιλάγκρο Σάλα

Μαζί με την αυτόχθονα ηγέτη, είναι φυλακισμένος ο σύζυγός της Ραούλ Μόρο καθώς επίσης και οι Μαρία Μολίνα, Αλμπέρτο Καρντόσο, Έλμπα Χεσούς Καλάρζα και άλλοι έξι μέλη της οργάνωσης Τουπάκ Αμάρου.
Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έφεραν την υπόθεση στον ΟΗΕ.
Ιερείς κατέβηκαν σε απεργία πείνας σε υποστήριξη της Μιλάγρο Σάλα.

Στις 9 Αυγούστου Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένωσαν τη φωνή τους και απευθύνθηκαν στον Μπαν Κι Μουν, γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, απαιτώντας την αποφυλάκιση της Μιλάγρο Σάλα, αυτόχθονα ακτιβιστή, βουλευτή του Νοτιοαμερικάνικου Κοινοβουλίου και ηγέτη του Τουπάκ Αμάρου.
Στις 3 Αυγούστου η Σάλα συμπλήρωσε 200 μέρες προφυλακισμένη για υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος της φυλάκισής της ήταν μια δράση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Μπελγράνο, ύστερα από την άρνηση του κυβερνήτη της επαρχίας Χουιχούι Χεράρδο Μοράλες, για διάλογο.
Η εκστρατεία για την αποφυλάκιση διεξάγεται και στο Twitter με την ετικέτα #200días.

Οι ηγέτες της οργάνωσης Tουπάκ Αμάρου, στην Αργεντινή, παρουσίασαν την εκστρατεία "ένα εκατομμύριο υπογραφές για την Μιλάγρο Σάλα και τους άλλους 10 πολιτικούς κρατουμένους στη Χουχούι" για να απαιτήσουν την απελευθέρωση της ιθαγενούς ακτιβίστριας και των άλλων μελών της οργάνωσης, που βρίσκονται στη φυλακή, ανακοίνωσε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ο εθνικός συντονιστής της οργάνωσης, Αλεχάντρο Καρφαγνίνι.

Aπό την ημέρα της παράνομης φυλάκισης, στις 16 Γενάρη, αμέτρητοι άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας και από το εξωτερικό προσέτρεξαν για να καταδικάσουν την στέρηση της ελευθερίας της, δήλωσε ο Γκαρφαγνίνι.

Προσέθεσε επίσης ότι με την ολοκλήρωση της εκστρατείας, όλες οι υπογραφές θα παρουσιαστούν στην εθνική και στην κυβέρνηση και στις αρχές των επαρχιών. “Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τερματιστεί αυτή η πολιτική δίωξη εναντίον της Μιλάγρο και των μελών του Τουπάκ Αμάρου, η οποία είναι πρωτοφανής σε καιρούς δημοκρατίας”. 

Η Επιτροπή για την απελευθέρωση της Μιλάγρο Σάλα, δήλωσε ότι όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην εκστρατεία, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις διάφορες επιτροπές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα ή με ηλεκτρονικό τρόπο στο email firmasxmilagro@gmail.com ή τον ιστότοπο Change.org.