Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Παρουσίαση του ΥπΕξ της Κούβας της νέας Έκθεσης για τις επιπτώσεις του οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Bruno Rodríquez Parilla
Πηγή: granma.cu

Ο Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, παρουσίασε την Έκθεση της Κούβας σχετικά με την απόφαση 70/5 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κούβα, σε συνέντευξη τύπου στην Αβάνα.


Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του εγγράφου που τον Οκτώβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει για 25η φορά, ο υπουργός τόνισε ότι ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ παραμένει και παρά το ανακοινωθέν που έκανε η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδόν δύο χρόνια πριν περί τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού κατά της Κούβας, αυτή η πολιτική διατηρείται και συνεχίζει να προκαλεί βαθιές αρνητικές επιπτώσεις στην κουβανική οικονομία και να περιορίζει το δικαίωμα σε ανάπτυξη του λαού της Κούβας.



«Ο αποκλεισμός βλάπτει τον κουβανικό λαό. Ελλείψεις και στερήσεις είναι η καθημερινότητα των κουβανικών οικογενειών. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο αντίκτυπος των αποκλεισμών για την Κούβα. Είναι το βασικό εμπόδιο για την εθνική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Δεν παραγνωρίζουμε τις προόδους στις σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών αλλά οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν, την διατροφή, την βιοφαρμακευτική βιομηχανία, το εξωτερικό εμπόριο και τη διεθνή συνεργασία, μεταξύ άλλων», εξήγησε ο υπουργός.

Με τα ίδιο τρόπο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τομέας στην Κούβα που να μην υφίσταται τις συνέπειες του αποκλεισμού, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, οι υπηρεσίες, η εκπαίδευση.

«Γι’ αυτούς τους λόγους η κουβανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μπροστά στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την έκθεση με τίτλο Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κούβα, είπε ο Ροντρίγκες Παρίγια.

Ανάμεσα στον Απρίλιο του 2015 και το Μάρτιο του 2016 οι ζημιές του αποκλεισμού (εμπάργκο) στην Κούβα έχουν ανέλθει σε περίπου 4.680.000.000 δολάρια, δήλωσε ο υπουργός.

Αυτό το νούμερο, σημείωσε, περιλαμβάνει τις ζημιές από απώλειες γεωγραφικής μετεγκατάστασης του εμπορίου μας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και η κυβέρνησή του έχουν διευκολύνει τα ταξίδια προς την Κούβα με επίσημη άδεια αλλά η απαγόρευση στους πολίτες των ΗΠΑ να ταξιδέψουν στο νησί συνεχίζεται, και αυτό είναι, αναμφίβολα, μια παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό να πολιτικοποιούνται τα μέτρα για τις τηλεπικοινωνίες που παίρνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να διευκολύνει υποδομές άμεσης ενδοεπικοινωνίας βορειοαμερικανικών επιχειρήσεων στην Κούβα.

«Είναι λυπηρό που τέτοια μέτρα δεν λειτουργούν ενώ ισχύει ακόμα ο αποκλεισμός», δήλωσε.

«Δεν υπάρχει τομέας στην Κούβα που να μην υφίσταται τις συνέπειες του αποκλεισμού. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής επηρεάζει τις υπηρεσίες, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία, τις τιμές, τους μισθούς, την διατροφή και την κοινωνική ασφάλιση. Δεν υπάρχει στοιχείο της καθημερινής ζωής του κουβανού που να μην είναι παρών ο αντίκτυπος του αποκλεισμού», τόνισε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας αποκάλυψε επίσης ότι για έξι σχεδόν δεκαετίες οι συσσωρευμένες ζημιές από τον αποκλεισμό στο νησί ανέρχονται σε 753 δισεκατομμύρια 688 εκατομμύρια δολάρια. «Δε θα ήταν καλύτερη η κατάσταση της οικονομίας μας χωρίς όλες αυτές τις επιπτώσεις;» αναρωτήθηκε.

Ο κουβανός διπλωμάτης συνέχισε εξηγώντας ότι, με την εξαίρεση των τηλεπικοινωνιών, οι επενδύσεις εταιριών και ιδιωτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα συνεχίζουν να απαγορεύονται.

«Παρά τους μήνες που πέρασαν από τότε που ο πρόεδρος Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αβάνα, δήλωνε ότι σύντομα η Κούβα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό δολάριο σε διεθνείς συναλλαγές, αυτό το πρόβλημα παραμένει», δήλωσε.

«Παραμένουν σε ισχύ οι ασυνήθιστοι νόμοι Συναλλαγής με τον Εχθρό, ο νόμος Τοριτσέλι και ο νόμος Χελμς-Μπάρτον», εξήγησε.

Από την άλλη πλευρά ο Ροντρίγκες ανέφερε ότι αισθάνεται μεγαλύτερη στήριξη από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάργηση αυτής της εχθρικής πολιτικής, αλλά είναι απαραίτητο το Κογκρέσο των ΗΠΑ να ακούσει στους ψηφοφόρους του.

Η ανώτατη αρχή του ΟΗΕ θα συζητήσει το σχέδιο, μη δεσμευτικό, που βασίζεται στην συντριπτική υποστήριξη του συνόλου σχεδόν των μελών, μια αναμφίβολη καταδίκη μιας πολιτικής που έχει χαρακτηριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως παρωχημένη, εχθρική και άδικη.

Επέκρινε επίσης το πρόγραμμα της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης για κουβανούς επαγγελματίες ιατρούς.

Τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής από το Λευκό Οίκο έχουν δώσει δείγματα της περιορισμένης εμβέλειας τους και του πόσα μπορεί ακόμα να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να τροποποιήσει ουσιαστικά την εφαρμογή του αποκλεισμού ανατρέχοντας στις εκτελεστικές του αρμοδιότητες.

Στις 27 Οκτώβρη του προηγούμενου έτους η διεθνής κοινότητα συγκεντρωμένη στα Ηνωμένα Έθνη έδειξε την κατηγορηματική καταδίκη της σε αυτή την πολιτική με 191 ψήφους υπέρ, 2 κατά (Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες) και καμία αποχή, αθροίζοντας σε 24 τις ψηφοφορίες υπέρ της κουβανικής πρότασης.

Έχοντας επιβληθεί επίσημα στις 3 Φλεβάρη του 1962, με άλλα λόγια για περισσότερα από 54 χρόνια, ο αποκλεισμός (εμπάργκο) των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές βλάβες στη χώρα, επηρεάζοντας έτσι ολόκληρη την κουβανική κοινωνία.