Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

H συγκέντρωση του πλούτου αυξάνει την ανισότητα στη Λατινική Αμερική



Πηγή: Granma

Σαντιάγο, Χιλή – Η συγκέντρωση του πλούτου στο 10% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής οξύνει την ανισότητα στην περιοχή, επιβεβαιώνει μια έκθεση που παρουσίασε η Oικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (Cepal) του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανάλυση “Φορολογία για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη”, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με την μη κυβερνητική οργάνωση Οxfam, αυτό το 10% κατέχει το 71% του πλούτου και πληρώνει μόνο το 5,4% φόρο από τα εισόδηματά του και αυτό είναι που “βρίσκεται στην καρδιά της ανισότητας”, μετέδωσε ο ρεπόρτερ του πρακτορείου Prensa Latina στον ΟΗΕ και την Οxfarm που βρέθηκε στην Χιλιανή πρωτεύουσα για το 28ο Περιφερειακό Σεμινάριο Φορολογικής Πολιτικής.

H Aλίσια Μπαρσένα, εκτελεστική γραμματέας την Οικονομικής Επιτροπής για την Λατινική Αμερική, επεσήμανε ότι η διάσωση των επιτευγμάτων της περιοχής και η εγγύηση για μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες. Για τον σκοπό αυτό, η Cepal και η Οxfam υπογράψαμε μια συμφωνία για να εργαστούμε από κοινού για την προώθηση και την οικοδόμηση μιας νέας συναίνεσης ενάντια στην ανισότητα, σημείωσε.

Το ντοκουμέντο επισημαίνει ότι οι πιο πλούσιοι από τον πληθυσμό, πληρώνουν ένα ποσοστό φόρου εξαιρετικά χαμηλό, αν συγκριθεί με το υψηλό ποσοστό που πληρώνουν οι μισθωτοί. Επιχειρηματολογώντας σημειώνει ότι οι πιο ευκατάστατες ομάδες της περιοχής πληρώνουν έναν φόρο 1-3% στο ακαθάριστο εισόδημά τους, ενώ αντίστοιχα, στις Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν 14,2% και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, πάνω από 20%.

Η μελέτη επισημαίνει ότι το φορολογικό σύστημα στην Λατινική Αμερική ευνοεί την είσπραξη φόρων στην κατανάλωση (IVA), πράγμα που θέτει τα πρόσωπα με μικρότερα εισοδήματα σε μειονεκτική θέση απέναντι στους πιο πλούσιους που απολαμβάνουν φορολογικές εξαιρέσεις και διευκολύνσεις για να αποφύγουν φόρους.

H Μπαρσένα από πλευράς της, σημειώνει ότι “ένα απαρχαιωμένο και μη λειτουργικό διεθνές φορολογικό σύστημα, επίσης παραχωρεί στις επιχειρήσεις και στους πλούσιους πολλές ευκαιρίες για να αποφύγουν να πληρώσουν τους φόρους που δίκαια τους αναλογούν”.