Πηγή: Cubadebate
Με την έναρξη της συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κούβα ολοκληρώνουν τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για να θεμελιώσουν διμερείς δεσμούς μακροπρόθεσμα.
"Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος της Κοινής Θέσης", δήλωσε η ιταλίδα Φραντσέσκα Μογκερίνι, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), η οποία επιβεβαίωσε την κατάργηση αυτής της πολιτικής που περιόριζε τις συναλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές.
"Συμφωνούμε ότι το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απολύτως ξεπερασμένο.
Ο αποκλεισμός είναι ένα μέτρο που ανήκει σε άλλον αιώνα. Τώρα οι
προτεραιότητες είναι ο διάλογος και η συνεργασία, επομένως ο αποκλεισμός
είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να σταματήσει. Οι εξωχώριες επιπτώσεις του
είναι παράνομες. Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθαρή: ζητάμε οι
ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μην τιμωρούνται. Θα εργαστούμε με
αποφαστικότητα για τον τερματισμό αυτής της πολιτικής που επηρεάζει την
οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, και προκαλεί ζημιές στην
κουβανική κοινωνία", δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.
Η υπογραφή του συμφώνου "σηματοδοτεί το τέλος της κοινής ευρωπαϊκής θέσης από το 1996 ως εργαλείο που ορίζει τις εξωτερικές σχέσεις Ε.Ε. και Κούβας. Αυτή η μονομερής πολιτική θα αντικατασταθεί από τη συμφωνία", πρόσθεσε η υψηλή επρόσωπος της Ε.Ε. για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, κάνοντας ακόμα αναφορά σε ευκαιρίες οικονομικής και χρηματοπισττικής συνεργασίας που θα ανοίξουν μόλις υπογραφεί η συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο Μπρούνο Ροντρίγκες, Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, δήλωσε: "υπάρχουν διαφορές σε διάφορα πεδία που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με κατάλληλο τρόπο", αναγνωρίζοντας "τη θέληση να προχωρήσουμε θετικά, λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα συμφέροντα μας" και καταλήγοντας ότι αποτελεί "ένα βήμα χωρίς προηγούμενο" ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κούβα.
Ο Ροντρίγκες αναφέρθηκε ακόμα στις συχνές επισκέψεις ευρωπαίων ηγετών στην Κούβα τους τελευταίους μήνες, όπως του προέδρου της Αυστρίας, του πρωθυπουργού της Ιταλίας, του προέδρου της Γαλλίας, μεταξύ άλλων, καθώς και την πρόσφατη επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι.
Το έγγραφο της προκαταρκτικής συμφωνίας φέρει τα αρχικά του Αμπελάρδο Μορένο, Υφυπουργού Εξωτερικών της Κούβας, και του Κρίστιαν Λέφλερ, Γενικού Γραμματέα για Οικονομικά και Διεθνή Ζητήματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και θα υπογραφεί όταν τόσο η Κούβα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση το εγκρίνουν η καθεμία με τις εσωτερικές τους διαδικασίες.
Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις και η συνεργασία άρχισαν τον Απρίλη του 2014 και κατέληξαν μετά από διαδικασία επτά σταδίων, "χαρακτηρισμένες από εποικοδομητικό και επαγγελματικό πνεύμα που επέδειξαν και τα δύο μέρη, και από απόλυτη προσκόλληση στης αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, που συμφωνήθηκαν το 2008, όταν η Κούβα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκατέστησαν τον πολιτικό διάλογο και τις δράσεις συνεργασίας", αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.