Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ομπάμα επισκέπτεται την Κούβα 21-22 Μαρτίου


Πηγη: Cubadebate

Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ενημέρωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι τον επόμενο μήνα θα επισκεφτεί την Κούβα, "για να προωθήσει την πρόοδο και τις προσπάθειες που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των κουβανών πολιτών". Αργότερα η γραμματεία του Λευκού Οίκου εξέδωσε ανακοίνωση που επιβεβαίωνε ότι ο βορειοαμερικανός πρόεδρος θα ταξιδεύσει στην Κούβα 21 και 22 και στην Αργεντινή 23 και 24 Μαρτίου. 

Εκ μέρους του Υπ.Εξ. της Κούβας, η Γενική Γραμματέας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, Χοσεφίνα Βιντάλ, απάντησε ότι "ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι καλοδεχούμενος από την κυβέρνηση και το λαό της Κούβας, με τη φιλοξενία που τον χαρακτηρίζει".


Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι "στην Κούβα, ο πρόεδρος θα εργαστεί για να χτίσει πάνω στην πρόοδο που έχουμε κάνει προς την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κούβα, προωθώντας τους εμπορικούς και μεταξύ των δύο λαών δεσμούς που μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του κουβανικού λαού, και εκφράζοντας την υποστήριξή μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι εκτός από διμερή συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, ο Ομπάμα θα δει εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών, επιχειρηματίες και κουβανούς από "διάφορες στάσεις".  Καταληγει σχετικά με το ταξίδι στην Κούβα ότι "αυτή η ιστορική επίσκεψη - η πρώτη από εν ενεργεία πρέοδρο των ΗΠΑ μετά από σχεδόν 90 χρόνια - είναι μια ακόμα απόδειξη της δέσμευσης του προέδρου να χαρτογραφήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας" και να συνδέσει τους πολίτες  των δύο χωρών μέσω περισσότερων ταξιδιών, εμπορίου και πρόσβασης στην πληροφορία.

Σχετικά με την επίσκεψη στην Αργεντινή, αναφέρεται ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα συναντήσει το νέο πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, για να "συζητήσει την ατζέντα μεταρρυθμίσεων του Μάκρι και να αναγνωρίσει τη συνεισφορά του στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην περιοχή". Επίσης θα επιδιωχθεί περισσότερη συνεργασία με την κυβέρνηση της Αργεντινής σε ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων, ανανεώσιμης ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, και ασφάλειας πολιτών.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση Ομπάμα με αυτή την πρωτοβουλία συνεχίζει την "επίθεση φιλίας" προς την Κούβα, κάνοντας λόγο για βελτίωση των σχέσεων και επέκταση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, παράλληλα όμως συνεχίζει να κάνει έμμεσες αναφορές σε ζητήματα "ανθρώπινων δικαιωμάτων" και "διαφορετικών απόψεων" εντός της κουβανικής κοινωνίας. Αντίθετα, στην περίπτωση της Αργεντινής, το ταξίδι φαίνεται να έχει περισσότερο στόχο τη πολιτική στήριξη του νεοφιλελεύθερου (πρώην επιχειρηματία) Μάκρι, που ήδη συναντά αντιδράσεις από την κοινωνία για την οικονομική πολιτική που προσπαθεί να εφαρμόσει.