Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Πέθανε στην Αβάνα ο Comandante Ορλάντο Πέρες Ροντρίγκες

 Πηγή: Granma

Όπως ανακοινώθηκε, πέθανε στις 18 Νοέμβρη  από οξύ έμφραγμα, ο comandante του παράνομου αγώνα στην Αβάνα Ορλάντο Πέρες Ροντρίγκες. Ο εκλιπών,  εντάχθηκε στον επαναστατικό αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα και ήταν ένας από τους πρώτους νέους που ενώθηκε με τον Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, στο Κίνημα 10 του Μάρτη συμμετέχοντας σε αρκετές εκδηλώσεις που οδήγησαν στην ίδρυση της οργάνωσης “Επαναστατικό Διευθυντήριο”.


Πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που συνδέθηκαν με τη δημιουργία του Αντάρτικου Μετώπου στο Εσκαμπρέι. Ήταν εκτελεστικός υπεύθυνος της προετοιμασίας  της εκστρατείας του Φλεβάρη του 1958 που θα κατευθυνόταν μέχρι την πρωτεύουσα.

Ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες που ανέλαβε, υπήρξε υπεύθυνος του κινήματος για τις μετακινήσεις και τις επαφές των μελών. Όταν αποκαλύφθηκαν οι δραστηριότητές του εξορίστηκε στην Βενεζουέλα όπου συμμετείχε εκ μέρους του Διευθυντηρίου στο Σύμφωνο του Καράκας.

Μετά το θρίαμβο της Επανάστασης και μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ανέλαβε διάφορες υπευθυνότητες, μεταξύ των οποίων Υπουργός-Σύμβουλος της πρώτης  κουβανικής αποστολής στην ΕΣΣΔ και αργότερα, από το 1962 μέχρι το 1973, Υπουργός-Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας.

Για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα παρασημοφορήθηκε αρκετές φορές και έλαβε διάφορες διακρίσεις. Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός  του κάηκε και  οι στάχτες του τοποθετήθηκαν στο νεκροταφείο Κολόν της πρωτεύουσας.