Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ στην Αβάνα

Πηγή: Granma

"Η 19η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) θα αποτελέσει ευκαιρία για να δείξουμε στους αντιπροσώπους νεολαίους της παγκόσμιας αριστεράς, την πραγματικότητα της κοινωνίας και της Σοσιαλιστικής μας Επανάστασης, σαν εναλλακτική μιας δίκαιης κοινωνίας καθώς και τη δέσμευση της κουβανικής νεολαίας στη σύγχρονη πραγματικότητα". Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο Χοσέ Άνχελ Μάουρι, υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (UJC).


Στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 12 Νοέμβρη στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας, συμμετείχαν 154 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, από τους οποίους πάνω από 30 Γενικοί Γραμματείς οργανώσεων, αντιπροσωπεύοντας 80 οργανώσεις από 54 χώρες.

Η ΠΟΔΝ απέδωσε ειδική τιμητική διάκριση στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, για τη συνεισφορά του στην προώθηση της οργάνωσης. Όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο Χοσέ Άνχελ Μάουρι. “Ήταν ο Φιντέλ ο πρώτος που προώθησε να οργανωθεί το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας έξω από την ευρωπαϊκή ήπειρο και εκείνος που διέσωσε τη δεκαετία του 90 την συνέχιση των εκδηλώσεων της ΠΟΔΝ”.

Από το 2003 – χρονιά που η Αβάνα ήταν η έδρα εκείνου του Φεστιβάλ – δεν πραγματοποιήθηκε στην Κούβα εκδήλωση τέτοιου μεγέθους με τη συμμετοχή τόσων νεολαίων ηγετών της αριστεράς, από τις πέντε ηπείρους”, προσέθεσε.

Η Συνέλευση αποτίμησε το έργο της ΠΟΔΝ τα τελευταία χρόνια και εξέλεξε τις βασικές δομές διεύθυνσης της οργάνωσης. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Επιτροπή του 10ου Συνεδρίου της UJC,χώρος όπου αφιερώθηκε στους φίλους μας για να τους παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα του Συνεδρίου μας και μια επικαιροποίηση του ρόλου των νέων στην κοινωνία μας”, όπως είχε προαναγγείλει ο Χοσέ Άνχελ Μάουρι στην προαναφερόμενη συνέντευξη.

Έγινε επίσης ενημέρωση για τη διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ, και ο Κουβανός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι η οργάνωσή του διατηρεί την αποστολή και τις αρχές που είναι καθορισμένες από την ίδρυσή της, μεταξύ άλλων, “την διατήρηση της ειρήνης σε διεθνές επίπεδο, την προώθηση της ενότητας των δημοκρατικών νεολαιίστικων δυνάμεων και της αριστεράς και την συμβολή στη δουλειά της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των νέων”.

Την πρώτη μέρα της Συνέλευσης έγινε μια συνάντηση με Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR) της πρωτεύουσας, ενώ τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε ημερίδα αλληλεγγύης στην Κούβα (στο Διεθνές Κάμινγκ Χούλιο Αντόνιο Μέγια στο Καïμίτο) ενώ στις 9 το βράδυ, πολιτιστική εκδήλωση για την 70η επέτειο της ΠΟΔΝ με πρωταγωνιστές τον παιδικό Θίασο Colmenita στο θέατρο του Μουσείου Καλών Τεχνών της πρωτεύουσας.

Την τελευταία μέρα της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε Φεστιβάλ των Εθνών στο συναυλιακό χώρο Piragua στη Μαλεκόν, κάτω από το ξενοδοχείο Nacional (φωτο) και συναυλία του κουβανικού ντουέτου Buena Fe.
 



Κατά τη διάρκεια της τελετής κλεισίματος η διεύθυνση της οργάνωσης διάβασε επίσημο έγγραφο στο οποίο καταγγέλει τους πολέμους καταπίεσης, την πείνα, την κατοχή ανυπεράσπιστων εθνών και  επίσης, υπερασπίζεται έναν κόσμο ομόνοιας και αλληλεγγύης. Λίγο πριν το κλείσιμο, οι παριστάμενοι αντιπρόσωποι στο θέατρο της Σχολής Σαλβαδόρ Αλιέντε εξέλεξαν τις Κομμουνιστικές Νεολαίες της Κύπρου ως πρόεδρο της οργάνωσης και την Ένωση Νέων Κομμμουνιστών Κούβας (UJC) ως γραμματέα.