Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου προβάλλοντας την αλληλεγγύη με την Κούβα





ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΕΜΠΑΡΓΚΟ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ!

Στις 27 Οκτωβρίου, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε με 191 ψήφους υπέρ και μόνο 2 κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ) την πρόταση για άρση του αποκλεισμού (εμπάργκο) που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα. Αν και το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, έστειλε καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο στην πολιτική της απέναντι στην Κούβα.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε τον αποκλεισμό εδώ και πάνω από μισόν αιώνα ως τιμωρία στον κουβανικό λαό που τόλμησε να αγωνιστεί για την εθνική του ανεξαρτησία και κήρυξε τον σοσιαλισμό στην «πίσω αυλή» της.

Παρόλο που επίσημα Κούβα και ΗΠΑ έχουν αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις από τις 17 Δεκεμβρίου 2014, δεν έχει γίνει καμία χειροπιαστή και ουσιαστική τροποποίηση του αποκλεισμού στην πράξη.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ του κουβανού Υπουργού Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες:

-        Το 77% των Κουβανών έχουν γεννηθεί με το εμπάργκο σε ισχύ (από το 1962).
-       Η εφαρμογή του εμπάργκο έχει αυστηροποιηθεί με τους νόμους Torricelli (1992), Helms-Burton (1996) και προεδρικό διάταγμα του Σεπτεμβρίου 2014, βάσει νόμου του… 1917.
-      Το οικονομικό κόστος, συνολικά αποτιμάται σε τουλάχιστον 833 δισ. δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη την διαχρονική υποτίμηση του δολαρίου έναντι του χρυσού (121 δισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές).
-    Το κόστος μόνο για την υγεία ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολάρια, λόγω της αυξημένου κόστους εισαγωγής απαραίτητων φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων, χωρίς φυσικά να μπορεί να αποτιμηθεί το ανθρώπινο κόστος.
-   Το κόστος για την εκπαίδευση είναι επίσης σημαντικό, λόγω της δυσκολίας απόκτησης εκπαιδευτικού υλικού, ιδιαίτερα υποδομών πληροφορικής.
-       Μόνο κατά το τελευταίο έτος, οι αρνητικές επιπτώσεις στο εξωτερικό εμπόριο ξεπερνούν τα 3,85 δισ. δολάρια. Το 70% αυτού του ποσού αφορά απώλεια εσόδων από εξαγωγές.
-   Γενικότερα δυσκολίες στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, λόγω απαγόρευσης χρήσης του δολαρίου ως συναλλακτικού νομίσματος, παγώματος λογαριασμών στις ΗΠΑ και αλλού, ακόμα και σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.
-   Το εμπάργκο έχει επιπτώσεις και εκτός της Κούβας. Από το 2009 έχουν υποχρεωθεί 42 εταιρικές οντότητες τρίτων χωρών να πληρώσουν πρόστιμα άνω των 13 δισ. δολαρίων.
-      Επί 24 συναπτά έτη (από το 1992) η ολομέλεια του ΟΗΕ ψηφίζει με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της άρσης του αποκλεισμού κατά της Κούβας.
-      Ο αποκλεισμός αποτελεί κατάφωρη, μαζική και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κουβανών και είναι αντίθετος με το Διεθνές Δίκαιο.
-       Συνολικότερα ο αποκλεισμός επηρεάζει όλες τις πλευρές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του κουβανικού λαού, περιορίζοντας τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης της σοσιαλιστικής Κούβας.

Γι’ αυτό ζητούμε:
·        - Άμεση άρση του παράνομου και απάνθρωπου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα.
·        - Επιστροφή στη Δημοκρατία της Κούβας του εδάφους της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, που κατέχουν παράνομα οι ΗΠΑ.
·        - Αποζημίωση της Κούβας για τις οικονομικές επιπτώσεις των ανωτέρω.

Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί», josemartigr.blogspot.gr, josemartigr@gmail.com 
Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης (bloggers), redgriega.blogspot.gr, redgriega@gmail.com
Πολιτιστική-Αθλητική ομάδα "Hasta la victoria siempre"