Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Σχέδια δολοφονίας του προέδρου Μαδούρο και αποσταθεροποίησης στη Βενεζουέλα

Πηγές: Telesur, albaciudad.org

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Μιγέλ Ροντρίγκες Τόρες, αποκάλυψε την Τετάρτη σε εκπομπή του Telesur στοιχεία για σειρά συναντήσεων και επαφών που πραγματοποίησε η άκρα δεξιά της Βενεζουέλας με παράγοντες του εξωτερικού, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας. Τα ανατρεπτικά σχέδια που αποκάλυψε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης περιλαμβάνουν τη δολοφονία του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο και άλλων αριστερών ηγετών, καθώς και δράσεις στο Εκουαδόρ και τη Βολιβία.

Οι συνωμοτικές συναντήσεις ξεκίνησαν πριν τις εκλογές της 14ης Απριλίου στη Βενεζουέλα, κατά κύριολόγο στην Μπογκοτά και το Μαϊάμι. Η πρώτη από αυτές έλαβε χώρα στις 4 Απριλίου και συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίβε, ο «ντε φάκτο» πρόεδρος της Ονδούρας (μετά την ανατροπή του Μανουέλ Σελάγια), Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ένας εκπρόσωπος του αρχιτρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες και κάποιος αξιωματούχος της CIA. Σκοπός της συνάντησης ήταν να ξεκινήσουν επαφές με τα βενεζουελανή δεξιά και να δρομολογηθούν ενέργειες αποσταθεροποίησης, συμπεριλαμβανόμενων βίαιων δράσεων.

Στις 29 Απριλίου, σύμφωνα με τον Τόρες, έγινε η δεύτερη συνάντηση, με σκοπό να οργανωθεί ανατρεπτική δραστηριότητα στη μεθοριακή πολιτεία Τάτσιρα (στα σύνορα με την Κολομβία), με την προτροπή και υποστήριξη αντιδραστικών ομάδων από την γειτονική χώρα και προεξάρχοντα τον πρώην πρόεδρο Ουρίβε.

Στις 8 Μαϊου πραγματοποιήθηκε η σημαντικότερη συνάντηση στη Μπογκοτά, για να προετοιμάσει τη δολοφονία του προέδρου Μαδούρο. Έλαβαν μέρος ο Εντουάρντο "Έντι" Μακάγια, επικεφαλής του Πατριωτικού Αντικομμουνιστικού Μετώπου του Μαϊάμι και σύνδεσμος με τον Ποσάδα Καρίλες, κάποιος «Χούλιο», μέλος της ένοπλης αντικαθεστωτικής οργάνωσης Comando F4 και κάποιος «Μάνι»,  80χρονος κουβανός επιχειρηματίας - χρηματοδότης.

Το σχέδιο δολοφονίας του Μαδούρο είχε «προϋπολογισμό» 2,5 εκ. δολαρίων περίπου και επρόκειτο να εκτελεστεί στις 24 Ιουλίου -ημερομηνία κατά την οποία ο πρόεδρος παραδοσιακά κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις-, αλλά ακυρώθηκε σε νέα συνάντηση στις 22 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σχεδιάζεται νέα δολοφονία του Μαδούρο μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όταν ο πρόεδρος θα είναι σε περιοδεία στα πλαίσια της πρωτοβουλίας "Κυβέρνηση του Δρόμου". Ανάλογα σχέδια έχουν εκπονηθεί και κατά του προέδρου της εθνοσυνέλευσης, Ντιοσντάνο Καμπέγιο, και άλλων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος PSUV.

Ένα άλλο ανατρεπτικό σχέδιο ήταν η είσοδος στη χώρα 800 παραστρατικών από την Κολομβία, με στόχο την πρόκληση χάους και τη διαίρεση των ένοπλων δυνάμεων, αποβλέποντας έτσι σε μια εμφύλια σύγκρουση από την οποία υπολόγιζαν να επωφεληθούν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. Ανάλογα σχέδια έχουν γίνει και κατά των φιλικών κυβερνήσεων του Εκουαδόρ και της Βολιβίας.

Ο Υπ.Εσ. της Βενεζουέλας κατήγγειλε ακόμα ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές αυτών των ανατρεπτικών και εγκληματικών σχεδίων είναι οι ίδιοι που οργάνωσαν το πραξικόπημα του 2002, το λοκ άουτ στα διυλιστήρια το 2003 και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τσάβες το 2004, καθώς και τα αιματηρά επεισόδια μετά τις τελευταίες εκλογές που κόστισαν τη ζωή σε 11 πολίτες και τραυμάτισαν άλλους 70.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε, μετά από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ότι θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα της Κυβέρνησης του Δρόμου, παρά τα όποια σχέδια κατά της ζωής του. «Κανείς δεν πρόκειται να με βγάλει από το δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά, και ζήτησε από το λαό βοήθεια για να αντιμετωπιστούν οι απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας. Επίσης ανακοίνωσε ότι οι διωκτικές αρχές, με επικεφαλής τον υπουργό των εσωτερικών, συνεχίζουν τις έρευνες για να εξουδετερώσουν τα δολοφονικά σχέδια της ακροδεξιάς.


Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα από το εξωτερικό

Λουίς Ποσάδα Καρίλες (1928). Πρώην πράκτορας της CIA, κουβανικής καταγωγής που αργότερα πήρε την υπηκοότητα της Βενεζουέλας. Βετεράνος της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων. Έχει ανακηρυχτεί τρομοκράτης από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Κούβας ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης στην πτήση 455 των κουβανικών αερογραμμών το 1976 που κόστισε τη ζωή σε 73 άτομα. Έχει ομολογήσει συμμετοχή στην οργάνωση βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία της Κούβας κατά τη δεκαετία του 90, με θύμα μεταξύ άλλων έναν ιταλό τουρίστα. Οργάνωσε ακόμα πολλές απόπειρες δολοφονίες κατά του Φιντέλ Κάστρο, με πιο πρόσφατη στον Παναμά το 2000. Ζει ελεύθερος στο Μαϊάμι, υπό καθεστώς ασυλίας από τις αρχές των ΗΠΑ.
Εντουάρντο Μακάγια Άλβαρες (1949). Γεννήθηκε στην Κούβα. Είχε άμεση ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες με τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις CORU, Omega 7 και Comandos F4. Πρώην αξιωματικός κατασκοπίας του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ και ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία του κουβανού διπλωμάτη Φέλιξ Γκαρσία στον ΟΗΕ, το Σεπτέμβριο του 1980. Μεσολαβητής και σύνδεσμος ανάμεσα στη βενεζουελανή ακροδεξιά και τον  Ποσάδα Καρίλες.

Άλβαρο Ουρίβε Βέλες (1952). Εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας το 2002, επανεξελέγη για την περίοδο 2006-2010. Στις 13 Αυγούστου 2012, από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεντεγίν παραδέχτηκε τις προθέσεις του να αναμιχθεί στρατιωτικά στη Βενεζουέλα, λέγοντας κυνικά ότι «του έλειπε χρόνος». Ο Νικολάς Μαδούρο έχει καταγγείλει τη συμμετοχή του Ουρίβε σε σχέδια δολοφονίας του.



 Σχετικές αναρτήσεις: