Πηγή | Cuatro FΟ Μάρκο Ρούμπιο, επικυρώθηκε από τη Γερουσία ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με 99 ψήφους υπέρ και 0 κατά, αλλά ποιος είναι ο Μάρκο Ρούμπιο;
Ο Ρούμπιο, 53 ετών, από τη Φλόριντα, είναι ο πρώτος ισπανόφωνος υπουργός Εξωτερικών. Είναι γερουσιαστής από το 2011 και έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2016, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε για να υποστηρίξει τον Τραμπ. Βρισκόταν επίσης στον κατάλογο των υποψήφιων αντιπροέδρων του Τραμπ για το 2024.
Στη συνέχεια, ας διαβάσουμε ένα κείμενο που δημοσίευσε η Misión Verdad το 2019 με τίτλο «Το παρελθόν του Μάρκο Ρούμπιο και η διακίνηση ναρκωτικών»:
Αυτός ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής έγραψε τα απομνημονεύματά του σε ένα βιβλίο που ονόμασε «Ένας Αμερικανός Γιος», το οποίο εκδόθηκε το 2012- στο βιβλίο αυτό αποκάλυψε μόνο επιφανειακά ότι ο κουνιάδος του ήταν αποδεδειγμένα βαρόνος ναρκωτικών και ότι όλη η οικογένεια (κουβανικής καταγωγής και με έδρα το Μαϊάμι) το γνώριζε.
Σε άρθρο της Washington Post το 2015, αποκαλύπτεται η ιστορία του Ορλάντο Σισίλια, συζύγου της Μπάρμπαρα, μεγαλύτερης αδελφής του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή. Ο Σισίλια ήταν μπροστινός και χειριστής του κυκλώματος των ναρκωτικών, συγκεκριμένα της κοκαΐνης, στο απόγειο της δημοτικότητάς της στις ΗΠΑ, όταν το Μαϊάμι θεωρούνταν η πρωτεύουσα της κοκαΐνης της "Gringo landia" .
Συγκεκριμένα, ο Σισίλια εργαζόταν για τον Μάριο Ταμπράουε, έναν άλλο διακινητή ναρκωτικών κουβανικής καταγωγής, στον οποίο έγινε έφοδος σε ένα σπίτι που οι ομοσπονδιακοί πράκτορες αποκαλούσαν «The Playboy Mansion», όπου βρέθηκαν ναρκωτικά, αυτόματα όπλα και δύο λεοπαρδάλεις που ανήκαν στον βαρόνο των ναρκωτικών, ο οποίος υποδυόταν τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατά την οποία συνελήφθη η Σισίλια, συνελήφθη και ο Ταμπράουε.
Ήταν σχεδόν το λυκόφως της δεκαετίας του 1980 όταν ο Ορλάντο Σισίλια συνελήφθη μετά από επιδρομή σε ένα ακίνητο που γειτνίαζε με αυτό της οικογένειας Ρούμπιο. Ο πλούσιος «επιχειρηματίας» που φαινόταν να είναι ο Ορλάντο Σισίλια και οι στενοί του συνεργάτες αντιμετώπιζαν κατηγορίες, μεταξύ άλλων για τη δολοφονία του Λάρυ Νας, μυστικού πληροφοριοδότη του τότε Γραφείου Αλκοόλ, Καπνού και Πυροβόλων Όπλων του FBI, το 1980.
Όταν ο Ορλάντο Σισίλια (επίσης κουβανικής καταγωγής) οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, ο Μάρκο Ρούμπιο ήταν μόλις 16 ετών. Αλλά το οικογενειακό του ιστορικό ήταν ήδη «σκοτεινό», αναφέρει η βρετανική ταμπλόιντ Daily Mail.
Οι υποψίες των βορειοαμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον Ρούμπιο έγκεινται στον ρόλο που έπαιξε η Μπάρμπαρα Ρούμπιο στην άνοδο της οικογένειάς της τη δεκαετία του 1980, ακριβώς την εποχή της «μεγαλύτερης ευημερίας» του συζύγου της Ορλάντο. Η προσέγγιση είναι προφανής: πρόκειται για μια οικογένεια που πέτυχε προνόμια χάρη στην προνόμια χάρη στον πολιτικό συγγενή τους.
Η πολιτική άνοδος του Ρούμπιο είχε πάντα αυτό το σκοτεινό σύννεφο. Η Washington Post αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του Ρούμπιο, Τοντ Χάρις, τόνισε κάποτε ότι ο γερουσιαστής «ήταν μόλις 16 ετών κατά τη στιγμή της σύλληψης και θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ιδιωτικό, οικογενειακό θέμα, με τα γεγονότα αυτά να λαμβάνουν χώρα πριν από σχεδόν 30 χρόνια». Σε αρκετές συνεντεύξεις και κατά τη διάρκεια της πολιτικής του ανόδου, ο Ρούμπιο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το αν ο Ορλάντο Σισίλια παρείχε οικονομική υποστήριξη στον ίδιο ή στην οικογένειά του.
Διακίνηση επιρροής
Η διαμάχη σε αυτή την υπόθεση περιβάλλει τον Ρούμπιο, όχι εξαιτίας συμπεριφοράς που δεν αρμόζει σε πολιτικό συγγενή σε μια εποχή που ο Ρούμπιο ήταν έφηβος. Η διαμάχη αφορά γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την απογείωση της πολιτικής καριέρας του Ρούμπιο. Ο γερουσιαστής, μέλος της "macolla cubano-mayamera", της πιο κακόφημης, έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε τον κουνιάδο του με δικαστικά προνόμια, χρησιμοποιώντας την πολιτική του άνοδο για τον σκοπό αυτό.Ο Ορλάντο Σισίλια, έγινε διάσημος ως ένας από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες διακίνησης ναρκωτικών στο Μαϊάμι, είχε τραβήξει μεγάλη προσοχή εκείνη την εποχή και καταδικάστηκε σε περισσότερα από 35 χρόνια φυλάκισης. Όμως ο Σισίλια εξέτισε μόλις πάνω από 12 χρόνια, και αποφυλακίστηκε σε πλήρη ελευθερία ακριβώς όταν ο Μάρκο Ρούμπιο μπήκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2000. Ο Ορλάντο Σισίλια αποφυλακίστηκε μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ρούμπιο ως βουλευτή.
Το πρώην αφεντικό του Ορλάντο, ο Μάριο Ταμπράουε, ο οποίος καταδικάστηκε σε 100 χρόνια φυλάκισης για τα εγκλήματά του, αποφυλακίστηκε το 2003, έχοντας εκτίσει μόλις 15 χρόνια.
Ο Μάρκο Ρούμπιο έχει επικριθεί επανειλημμένα για τις μεγάλες δικαστικές χάρες που έλαβε ο Ορλάντο Σισίλια, τις οποίες ο ίδιος έχει αρνηθεί σθεναρά.
Ο Τοντ Χάρις, εκπρόσωπος του Ρούμπιο, έγραψε μάλιστα στην Washington Post αναφέροντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε η εν λόγω εφημερίδα να συμπεράνει ότι ο Σισίλια έλαβε ποτέ χάρες από τον κουνιάδο του, δεδομένου ότι ο Σισίλια και η Μπάρμπαρα Ρούμπιο παρέμειναν παντρεμένοι και συναισθηματικά ενωμένοι κατά τη διάρκεια των 12 ετών φυλάκισης του ναρκέμπορα.
Σύμφωνα με την Washington Post, στα χρόνια που ακολούθησαν τη σύλληψη του εμπόρου ναρκωτικών, οι οικογένειες Σισίλια και Ρούμπιο «παρέμειναν βαθιά συνδεδεμένες προσωπικά, οικονομικά, πολιτικά και συναισθηματικά». Η πολιτική ομάδα του Ρούμπιο διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν η «ξεχασμένη» υπόθεση του Σισίλια αποτέλεσε το 2011 αντικείμενο ρεπορτάζ του ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Univision, πράγμα που σημαίνει ότι ο γερουσιαστής εφαρμόζει ανοιχτά λογοκρισία στη χώρα του.
Μέχρι σήμερα ο Ορλάντο Σισίλια θεωρείται δημοσίως μέρος της πολιτικής ομάδας του γαμπρού του.
Η εμμονή με τη Βενεζουέλα
Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ο κύριος υποστηρικτής, μαζί με τον Τζον Μπόλτον, τον Μάικ Πομπέο και τον Μάικ Πενς, της πολιορκίας και των εκκλήσεων για στρατιωτική επέμβαση κατά της Βενεζουέλας. Όλοι τους λειτουργούν ως πράκτορες του χάους και προωθούν μια ατζέντα πραξικοπήματος που κινείται από την Κούβα έως τη Βολιβία. Στόχοι τους είναι οι χώρες της ALBA και δρουν με ιδιαίτερη ένταση στη Βενεζουέλα.
Είναι ένας σκοτεινός πολιτικός, του οποίου το οικογενειακό υπόβαθρο είναι συνυφασμένο με την πολυαναφερόμενη διακίνηση επιρροής και τη συγκάλυψη εγκλημάτων. Αυτό του θαμπώνει το λούστρο του ανιδιοτελή ανερχόμενου πολιτικού, αφοσιωμένου στην υπεράσπιση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, μέσω κυρώσεων, οικονομικού αποκλεισμού και εκκλήσεων για στρατιωτική επέμβαση.
Η δημοσίευση εικόνων που θυμίζουν τη δολοφονία του Μουαμάρ αλ Καντάφι, σε μια ξεκάθαρη απειλή προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, επιβεβαιώνει τις ναρκο-εγκληματικές του καταβολές.