Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Βενεζουέλα: 8 χρόνια κυρώσεων και αποκλεισμού σε αριθμούς

Πηγή : Question Digital  
Nathali Gómez-RT

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος "εθνικής έκτακτης ανάγκης", το οποίο θεωρεί τη Βενεζουέλα "ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή" για τις ΗΠΑ και το οποίο έθεσε τη νομική βάση για την επιβολή τιμωρητικών μέτρων κατά της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε το εκτελεστικό διάταγμα 13692 στις 8 Μαρτίου 2015. Η  ισχύς του παρατάθηκε   την 1η Μαρτίου 2015 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε σε γραπτό μήνυμα προς το Κογκρέσο ότι είναι "απαραίτητο να συνεχιστεί η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει συνολικά 929 μονομερή καταναγκαστικά μέτρα κατά της Βενεζουέλας.

"Η ραχοκοκαλιά της ποινικής πολιτικής"

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι απορρίπτει "την παράταση αυτού του ωμού μέτρου παρέμβασης των ΗΠΑ", ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικών Αντιμετώπισης Αποκλεισμού, Γουίλιαμ Καστίγιο, δήλωσε ότι αυτή την Πέμπτη συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την έκδοση ενός διατάγματος που αποτέλεσε τη "ραχοκοκαλιά της εγκληματικής πολιτικής των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, τον άξονα που στηρίζει τα 929 μονομερή καταναγκαστικά μέτρα".

Στο πνεύμα αυτό, ο Καστίγιο κατηγόρησε πολλούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι συνεχίζουν να "τερατολογούν" για το θέμα, "μέσω μιας ανόητης ή υποκριτικής άρνησης" των επιπτώσεων των καταναγκαστικών μέτρων, κατηγορώντας και αποδίδοντας   την "οικονομική κρίση" στην υποτιθέμενη κακοδιαχείριση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Το 2021, η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Alena Douhan, δήλωσε ότι οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει  "καταστροφικές" επιπτώσεις στον πληθυσμό της Βενεζουέλας.

Οι κυρώσεις σε αριθμούς

Η Βενεζουέλα είναι η έκτη χώρα με τους περισσότερους δημόσιους φορείς και εταιρείες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου κατά του Αποκλεισμού της Βενεζουέλας, το οποίο καταρτίζει ένα πλήρες χρονολόγιο των τιμωρητικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα και των αποτελεσμάτων τους. Σύμφωνα με την έκδοση "Οι αριθμοί του αποκλεισμού 2014-2022", η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει υποστεί, κατά μέσο όρο, μια κύρωση κάθε τρεις ημέρες.

Από τον συνολικό αριθμό των μέτρων, το 82,3% είναι άμεσα και το 17,7% είναι περιοριστικά ή τιμωρητικά. Το κράτος έχει πληγεί περισσότερο, με το 51,5% των κυρώσεων να αφορά το κράτος, ενώ το 17,6 % επηρεάζει άμεσα τον ιδιωτικό τομέα και το 11,1 % τον πετρελαϊκό τομέα. Το 54,7 % των κυρώσεων προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 14,2 % από τον Καναδά και το 7,2 % από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Συνολικά, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 39 πλοία του ενεργειακού τομέα της Βενεζουέλας, καθώς και σε 30  πλοία διεθνή. Απαγορεύτηκαν επίσης οι πτήσεις 58 αεροσκαφών, 57 εκ των οποίων ανήκουν στο κράτος της Βενεζουέλας.

Ορισμένοι από τους πόρους και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί, κατασχεθεί ή παρακρατηθεί στο εξωτερικό, συνολικού ύψους 24 δις δολαρίων, είναι: 7 δις δολάρια που έχουν δεσμευτεί σε τράπεζες, 5 δις δολάρια που έχουν παρακρατηθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, 2 δις δολάρια σε 31 τόνους χρυσού που κατασχέθηκαν από την Αγγλία  και 10 δις δολάρια από τη Citgo Corp. που κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ.