Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Απεργία στην Βραζιλία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του Τεμέρ

Πηγή: rnv.gob.ve

Aπεργία διαρκείας ενάντια στα μέτρα της προσωρινής κυβέρνησης του Μισέλ Τεμέρ ξεκίνησαν στην Βραζιλία οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια και την Μεταλλουργία.

Η απεργία που διοργανώνεται από το Συνδικάτο Εργαζόμενων στα Πετρέλαια της περιφέρειας του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και θα σταματήσει μόνο όταν η εταιρεία Petrobras ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, που είναι – μεταξύ άλλων – η προσαρμογή του βασικού μισθού στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου και μια πραγματική αύξηση 10%, ανέφεραν πηγές του Συνδικάτου.


Το Συνδικάτο δεν συμφωνεί επίσης με την πρόταση της διοίκησης της Petrobras να μειωθεί κατά 50% η αμοιβή των υπερωριών που πραγματοποιούνται σε ειδικές συνθήκες εργασίας, ζητώντας ταυτόχρονα περισσότερη προστασία για τους εργαζόμενους που εργάζονται κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Από την άλλη, ενώ η εταιρεία επιχειρεί να μειώσει τις αμοιβές των υπερωριών, θέλει να αυξήσει τις αποδοχές των διοικητικών στελεχών.

Το Συνδικάτο διαφωνεί επίσης με την σχεδιαζόμενη από τον προσωρινό πρόεδρο Τεμέρ, πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, σαν αποτέλεσμα της τροποποίησης του νόμου για την εκμετάλλευση του πετρελαίου.

Το νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Κάτω Βουλή την προσεχή εβδομάδα, προτίθεται να καταργήσει την διάταξη με την οποία είναι υποχρεωτικό η εταιρεία Petrobras – η οποία είναι βυθισμένη σε μια ιστορική κρίση τεράστιου χρέους και σε σκάνδαλα διαφθοράς- να πραγματοποιεί το 30% των εξορύξεων.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Συνομοσπονδία Μεταλλουργών (CNM), προκήρυξε την Πέμπτη πανεθνική απεργία με σύνθημα “Ούτε ένα δικαίωμα λιγότερο”, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της CNM, Πάουλο Κάιρες, όλη η βιομηχανική πολιτική της Βραζιλίας βρίσκεται σε κίνδυνο με την παράνομη κυβέρνηση του Μισέλ Τεμέρ.

Στο κέντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται επίσης και η απόφαση του Τεμέρ να αγοράζει τα εμπορικά πλοία από το εξωτερικό. Ο Κάιρες υπενθύμισε ότι ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος είχε 90.000 εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ήδη μειωθεί σε 35.000 και αντί η κυβέρνηση να τονώσει την παραγωγή, κάνει το αντίθετο.