Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η Μπατσελέ ανακοινώνει δωρεάν φοίτηση για το 60% των φτωχότερων φοιτητών

Πηγή: elcomercio.pe

Η πρόεδρος τς Χιλής, Μισέλ Μπατσελέ, ανήγγειλε την προηγούμενη Πέμπτη δωρεάν εκπαίδευση για το 60% των φτωχότερων φοιτητών ανώτερης εκπαίδευσης από το 2016, στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που επισκιάζεται από την κρίση που βιώνει η κυβέρνησή της.

Κατά τη δεύτερη δημόσια εμφάνισή της στο Κονγκρέσο, στο Βαλπαραΐσο, η σοσιαλίστρια πρόεδρος προέβη σε μια ανακοίνωση που κρατούσε με κομμένη την ανάσα χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι επί χρόνια απαιτούσαν εκπαίδευση δημόσια, δωρεάν και ποιοτική. 
Στη Χιλή, μετά τις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποίησε η δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), δεν υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν φοίτησης στο πανεπιστήμιο.

Η Μπατσελέ, η οποία μίλησε επί σχεδόν δύο ώρες μπροστά σε 1000 περίπου μέλη του Κονγκρέσου, εξήγησε ότι το μέτρο θα οφελήσει γύρω στους 260.000 εκ των φτωχότερων φοιτητών της χώρας.

"Αυτό το μέτρο είναι συνεπές με αυτό που έχουμε προτείνει, και θα συνεχίσουμε να προχωρούμε αποφασιστικά προς τη γενίκευση της δωρεάν παιδείας", δήλωσε η πρόεδρος.
Η Μπατσελέ πρόσθεσε ότι προς το τέλος της προεδρίας της, το 2018, το 70% της πιο ευάλωτης οικονομικά ομάδας φοιτητών θα απολαμβάνει δωρεάν εκπαίδευση, για να φτάσει στο 100% των εγγραφών το 2020.

Το μέτρο θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσω ενός νόμου "δωρεάν χαρακτήρα και χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης" που η Μπετσελέ σχεδιάζει να προωθήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο στο Κονγκρέσο, σχετικά με  τον οποίο δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα που η πρόεδρος μιλούσε στο Κονγκρέσο, που έχει έδρα στην πόλη του Βαλπαραΐσο (120 χλμ δυτικά του Σαντιάγκο), χιλιάδες φοιτητών διαμαρτύρονταν έξω από το κοινοβούλιο, απαιτώντας μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, 6.000 άτομα συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στις οποίες προκλήθηκαν ταραχές με αποτέλεσμα 37 συλλήψεις και 20 τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένας φοιτητής σοβαρά.

Η Μισέλ Μπατσελέ κέρδισε την δεύτερη προεδρική θητεία της υποσχόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση το 2014, με δωρεάν φοίτηση στα δημόσια πανεπιστήμια και αύξηση των μισθών των καθηγητών. 

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ωστόσο καθυστέρησαν εξαιτίας των σκανδάλων πολιτικής διαφθοράς, στα εμπλέκεται μεταξύ άλλων και ο μεγαλύτερος γιός της προέδρου.

Στην ομιλία της στο Κονγκρέσο η Μπατσελέ υποσχέθηκε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η σύνταξη νέου Συντάγματος. Το υφιστάμενο ισχύει από τον καιρό της δικτατορίας (1980), με μικρές αλλαγές μέσα σε 25 χρόνια δημοκρατίας.  

Τέλος, η Μπατσελέ υποσχέθηκε την ίδρυση υπουργείων Επιστήμης και Τεχνολογίας και Αυτόχθονων Λαών, καθώς και τη δυνατότητα ψήφου από το εξωτερικό από το 2017, κάτι που είχε απαγορευτεί από τη στρατιωτική δικτατορία.