Πηγή: Prensa Latina
Όλα δείχνουν ότι το μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), το κόμμα που προέκυψε από το αριστερό αντάρτικο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου (1980-1992), θα διατηρήσει την εξουσία στο Ελ Σαλβαδόρ, αφού ο υποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής πέτυχε προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων επί του δεξιού αντιπάλου του.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν (FMLN) συγκέντρωσε 48,68% των ψήφων έναντι 38,93% του Νόρμαν Κιχάνο (ARENA). Στην τρίτη θέση με ποσοστό 11,44%, ο πρώην πρόεδρος Ελίας Αντόνιο Σάκα, επικεφαλής του συνασπισμού Unidad (ενότητα).
Αν και το εκλογοδικείο δεν έχει δώσει ακόμα τελικά αποτελέσματα, φαίνεται ότι ο υποψήφιος του κυβερνόντος κόμματος χάνει μεν για μερικές χιλιάδες ψήφους την εκλογή από τον πρώτο γύρο, αλλά θα έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα στις επαναληπτικές εκλογές της 9ης Μαρτίου που θα αναδείξουν νέο πρόεδρο πενταετούς θητείας, με έναρξη την 1η Ιουνίου 2014.
Οι εκλογές έλαβαν χώρα σε ήρεμο κλίμα χωρίς σοβαρά επεισόδια, αφού σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, μεταξύ αυτών και τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Ρόμπερτ Βάλεντ, η εκλογική διαδικασία ήταν παραδειγματική. Από το εκλογικό σώμα των 5 σχεδόν εκατομμυρίων η συμμετοχή εκτιμάται περί το το 60%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, το ARENA ανέβασε τους τόνους χρησιμοποιώντας αντικομμουνιστική ρητορική, με μεθοδεύσεις όπως τη μετάδοση τηλεοπτικών μηνυμάτων με τον ύμνο του κόμματος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "Το Ελ Σαλβαδόρ θα γίνει ο τάφος των κόκκινων".
Luis Guillermo Solís |
Στην άλλη κεντροαμερικανική χώρα όπου διεξήχθησαν εκλογές την Κυριακή, την Κόστα Ρίκα, μεγάλος νικητής ανατρέποντας τα προγνωστικά ήταν ο 55χρονος ιστορικός Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς. Ο Σολίς, επικεφαλής με το κεντρώο κόμμα Partido Acción Ciudadana (Κόμμα Δράσης Πολιτών - PAC), έλαβε 30,9%, έναντι 29,6% του Τζόνι Αράγια του δεξιού (φιλελεύθερου) PLN και 17.1% του Χοσέ Μαρία Βιγιάλτα με το αριστερό Frente Amplio (Ευρύ Μέτωπο).
Οι επαναληπτικές εκλογές της 6ης Απρίλη αναμένονται αμφίρροπες, λόγω της μικρής διαφοράς του πρώτου υποψηφίου από τον δεύτερο. Ωστόσο ο Σολίς φαίνεται να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις λόγω της στάσης του κατά του συμφώνου ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και των επιστημονικών εργασιών του που τεκμηριώνουν αυτή τη θέση.