Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ο Μπολσονάρο μπλόκαρε χρήματα για την καταπολέμηση του covid-19

Πηγή: Telesurtv.net

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο μπλόκαρε την προηγούμενη Τετάρτη την μεταφορά περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο Νομισματικού Αποθέματος (FRM) για να χρησιμοποιηθούν από πολιτείες και δήμους στη μάχη κατά του Covid-19 στη χώρα της Νότιας Αμερικής.


Σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), με το βέτο του προέδρου τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αποπληρωμή του ομοσπονδιακού δημόσιου χρέους, όπως οριζόταν στο αρχικό κείμενο του προσωρινού μέτρου 909, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβρη και εγκρίθηκε τον Μάη από την Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.


Οι βουλευτές ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα χρήματα από αυτό το ταμείο για την αγορά των απαραίτητων υλικών για την αντιμετώπιση του ιού που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει 32.548 θανάτους και 584.116 κρούσματα στη χώρα.

Υποστηρίζοντας την απόφασή του, ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι η αλλαγή στην κατανομή των πόρων παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει στις κοινοβουλευτικές τροπολογίες να αυξάνουν τις δαπάνες για σχέδια της αποκλειστικής πρωτοβουλίας του προέδρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το μέτρο υπερέβη το όριο των δημόσιων δαπανών, μη προσδιορίζοντας την επίπτωση στον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά για το τρέχον και για τα δύο επόμενα ημερολογιακά έτη.

Μετά την απόφαση του Μπολσονάρο, το Εθνικό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλύσει το προεδρικό βέτο για να το ακυρώσει ή να το διατηρήσει.