Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Τα ψέματα των ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν επιθέσεις κατά της Κούβας

Πηγή: Granma.cu

«Δεν υπάρχουν κουβανικά στρατεύματα στη Βενεζουέλα. Δεν υπάρχουν σώματα ασφαλείας από την Κούβα στη Βενεζουέλα. Η Κούβα δεν συμμετέχει με στρατεύματα ή στρατιωτικό προσωπικό σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα. Αυτές οι συκοφαντίες συνιστούν προσβολή κατά του λαού της Κούβας, κατά της κυβέρνησης της Κούβας, κατά του λαού της Βενεζουέλας και κατά της διεθνούς κοινότητας, των κυρίαρχων κρατών και προς τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών που αξίζει να γνωρίζει την αλήθεια».

Αυτό επιβεβαίωσε την Τετάρτη το απόγευμα η υποδιευθύντρια του Τμήματος Ηνωμένων Πολιτειών του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, Χοάνα Ταμπλάδα, σε δηλώσεις προς τον Τύπο.


Η Ταμπλάδα επανέλαβε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της Κούβας έχει καταγγείλει μια σειρά κατηγοριών, ψευδών ειδήσεων και συκοφαντιών για τη φύση της σχέσης συνεργασίας μεταξύ Κούβας και Βενεζουέλας, εκ μέρους «ενός παθολογικού ψεύτη, του πρώην πρέσβη Τζον Μπόλτον, ο οποίος έχει μακρά ιστορία συγκρούσεων με την αλήθεια» και σήμερα είναι Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Υπενθύμισε ότι ο Μπόλτον είπε ψέματα περί της ύπαρξης χημικών όπλων στο Ιράκ και βιολογικών όπλων στην Κούβα το 2002, ψέματα που του κόστισαν τον μη διορισμό στη θέση του πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, διότι σε ακρόαση της Γερουσίας της χώρας του, το ίδιο το κόμμα του ψήφισε εναντίον του. «Μια τέτοια μορφή θα έπρεπε να εμποδίζεται να επιστρέψει σε δημόσιο αξίωμα τόσο υψηλού επιπέδου
», πρόσθεσε.

Ο Κουβανή διπλωμάτης είπε ότι η μεγάλη σπείρα των κατηγοριών των τελευταίων ημερών αποσκοπεί στην απόκρυψη της αποτυχίας της συνεχιζόμενης πολιτικής επιθετικότητας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας και την απογοήτευση μετά τη δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος που οργανώθηκε κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. «Στόχος του είναι να κρύψει την πραγματική υποστήριξη που υπάρχει στη Βενεζουέλα για την Κυβέρνηση και τη Μπολιβαριανή Επανάσταση και την έλλειψη υποστήριξης για τους αυτοανακηρυγμένους ή υποτιθέμενους κυβερνήτες που επέλεξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Κατά την Ταμπλάδα, ψάχνουν το πιο πρόσφορο πρόσχημα για να επιβάλουν και να δικαιολογήσουν τα νέα μέτρα επιθετικότητας εναντίον του λαού της Κούβας, λέγοντας ότι έχουμε 20.000 στρατιώτες στη Βενεζουέλα και ότι παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις τους «κάτι που ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια».

Σημείωσε ότι στο ίδιο μοτίβο εχθρότητας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε το νησί με τη διακήρυξη "ολικού αποκλεισμού" αν δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα από την Βενεζουέλα. «Δεν μπορεί να αποσυρθεί από τη Βενεζουέλα κάτι που δεν υπάρχει. Αυτή είναι μια ασεβής δήλωση που αποκρύπτει μια σκληρή φύση όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής αυτών των μέτρων εναντίον του λαού μας».

Η Χοάνα Ταμπλάδα δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις αυτών των ημερών φαίνεται να ξεχνούν ότι για 60 χρόνια ο λαός της Κούβας υπέστη το πιο ολοκληρωμένο, περίπλοκο και παράλογο σύστημα μονομερών κυρώσεων και καταναγκαστικών μέτρων στην ιστορία και ότι «ο Μπόλτον παραληρεί λέγοντας ότι ολόκληρος ο κόσμος υποστηρίζει τις κυρώσεις».
«Αυτή η απόφαση θα παρθεί από τη χώρα μας, από το λαό μας, από την κυβέρνησή μας, όπως πάντα: θα την καταδικάσουμε, αλλά θα αντισταθούμε. Ο λαός της Κούβας θα αντισταθεί και θα κερδίσει», κατέληξε.