Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Η γερουσία της Αργεντινής απέρριψε το νόμο για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης

Πηγή: Telesurtv.net

Η Γερουσία της Αργεντινής απέρριψε τα ξημερώματα της Πέμπτης το σχέδιο νόμου για οικειοθελή διακοπή κύησης, ενώ χιλιάδες γυναίκες περίμεναν θετικό αποτέλεσμα για την νομιμοποίησης της άμβλωσης.

Με 38 ψήφους κατά και 31 υπέρ, ολοκληρώθηκε η ιστορική συνεδρίαση εν μέσω πολυπληθών κινητοποιήσεων του λαού της Αργεντινής.

Οι διοργανωτές που συγκροτούν την Εθνική Καμπάνια για το Δικαίωμα σε Νόμιμη, Ασφαλή και Δωρεάν
Άμβλωση υπόσχονται να γεμίσουν τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο, όπως το έκαναν και όταν το σχέδιο συζητείτο στην Κάτω Βουλή.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε τον Ιούνιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και χρειαζόταν την θετική ψήφο της Γερουσίας για να γίνει νόμος.

Καθώς δεν εγκρίθηκε από την Άνω Βουλή το σχέδιο καταπίπτει οριστικά γι’ αυτό το νομοθετικό έτος και δεν μπορεί να ξανασυζητηθεί στο κοινοβούλιο πριν την 1η Μάρτη 2019, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά η νέα νομοθετική περίοδος.

Ο ισχύων νόμος ισχύει από το 1921 και επιτρέπει τη διακοπή της κύησης μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για την υγεία της γυναίκας.

Στην Αργεντινή, σχεδόν 50.000 γυναίκες εισάγονται σε νοσοκομείο και 500 πεθαίνουν κάθε χρόνο για επιπλοκές που προέρχονται από (παράνομες) αμβλώσεις.
 

Η άμβλωση σε νούμερα στην Αργεντινή
  • Κάθε έτος εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται 370.000 με 520.000 αμβλώσεις.
  • Από την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1983), πέθαναν 3.030 γυναίκες εξαιτίας ανασφαλών αμβλώσεων.
  • Κάθε χρόνο γίνονται 70.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο εξαιτίας επιπλοκών των διακοπών κυήσεων που πραγματοποιούνται παράνομα.
  • Γύρω στις 49.000 γυναίκες εισήχθησαν σε δημόσια νοσοκομεία για προβλήματα σχετικά με έκτρωση το 2013.