Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ο Ομπάμα τελικά έδωσε χάρη στον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα



Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε χθες (Τρίτη) την απονομή χάρης σε 64 κρατούμενους και τη μείωση ποινής σε άλλους 209, μεταξύ των οποίων και στον αγωνιστή υπέρ της ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, ο οποίος θα αποφυλακιστεί στις 17 Μαΐου.


Ο 74χρονος Λόπες Ριβέρα, βετεράνος και παρασημοφορημένος στον πόλεμο του Βιετνάμ, συνελήφθη το 1981 με την κατηγορία της συμμετοχής σε στάση λόγω της συμμετοχής του στην οργάνωση Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης του Πουέρτο Ρίκο (FALN). Παρόλο που επικατέστηκε το καθεστώς του αιχμαλώτου πολέμου, που προστατεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης, για τον αγώνα κατά της αποικιακής κατοχής της πατρίδας του, δεν του έγινε δεκτό. 

Καταδικάστηκε σε 55 χρόνια κάθειρξη, που αυξήθηκαν σε 70 μετά από υποτιθέμενη συμμετοχή σε απόπειρα απόδρασης. Το 1999 του έγινε – όπως και σε 13 ακόμα συγκρατούμενους του – πρόταση απονομής χάρης από τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, με τον όρο να παραμείνει άλλα 10 χρόνια στη φυλακή με καλή διαγωγή, την οποία και απέρριψε.

Τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες διεθνείς οργανώσεις και προσωπικότητες έχουν ζητήσει επίμονα την αποφυλάκισή του, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.