Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Αργεντινή: Πάνω από 127.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2016Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφών (INDEC) της Αργεντινής, από την αρχή της θητείας του τωρινού προέδρου μέχρι τον Σεπτέμβριο, η απασχόληση στη χώρα μειώθηκε κατά 1,9%.

Αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι, ήταν να χάσουν τη δουλειά τους πάνω από 127.000 Αργεντίνοι. 

Η μελέτη σημειώνει, ότι σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 0,7%.

Σύμφωνα με το INDEC, ο αριθμός των καταγεγραμμένων απασχολούμενων τον Σεπτέμβριο του 2015, ανέρχονταν σε 6.501.320 και τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους μειώθηκε σε 6.404.160.

Ο κλάδος με την μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας ήταν των κατασκευών και ακολουθούν οι κλάδοι της εξόρυξης, των λατομείων, της μεταποιητικής βιομηχανίας και της αγοράς ακινήτων.

Η έκθεση του INDEC δόθηκε στην δημοσιότητα μία μέρα μετά την συνέντευξη τύπου του Μαουρίσιο Μάκρι, στην οποία διαβεβαίωσε ότι “στην Αργεντινή αυξάνεται η απασχόληση και αυτό είναι σε αντιστοιχία με αυτό που έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε”.

Ο αργεντινός πρόεδρος δήλωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία ανάμεσα στην CGT, την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις, για την αποτροπή της απώλειας θέσεων εργασίας.

Ο Μάκρι επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι η οικονομία της Αργεντινής θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, αν και -τόνισε- “η πρόκληση δεν είναι να αυξηθεί για έναν χρόνο, αλλά για 20 συνεχόμενα”.