Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Αργεντινή: Πάνω από 127.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2016



Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφών (INDEC) της Αργεντινής, από την αρχή της θητείας του τωρινού προέδρου μέχρι τον Σεπτέμβριο, η απασχόληση στη χώρα μειώθηκε κατά 1,9%.

Αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι, ήταν να χάσουν τη δουλειά τους πάνω από 127.000 Αργεντίνοι. 

Η μελέτη σημειώνει, ότι σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 0,7%.

Σύμφωνα με το INDEC, ο αριθμός των καταγεγραμμένων απασχολούμενων τον Σεπτέμβριο του 2015, ανέρχονταν σε 6.501.320 και τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους μειώθηκε σε 6.404.160.

Ο κλάδος με την μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας ήταν των κατασκευών και ακολουθούν οι κλάδοι της εξόρυξης, των λατομείων, της μεταποιητικής βιομηχανίας και της αγοράς ακινήτων.

Η έκθεση του INDEC δόθηκε στην δημοσιότητα μία μέρα μετά την συνέντευξη τύπου του Μαουρίσιο Μάκρι, στην οποία διαβεβαίωσε ότι “στην Αργεντινή αυξάνεται η απασχόληση και αυτό είναι σε αντιστοιχία με αυτό που έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε”.

Ο αργεντινός πρόεδρος δήλωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία ανάμεσα στην CGT, την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις, για την αποτροπή της απώλειας θέσεων εργασίας.

Ο Μάκρι επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι η οικονομία της Αργεντινής θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, αν και -τόνισε- “η πρόκληση δεν είναι να αυξηθεί για έναν χρόνο, αλλά για 20 συνεχόμενα”.