Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας καταγγέλλει την αστυνομική βία εναντίον της στην Αργεντινή



Καράκας, 14 Δεκεμβρίου 2016 - Η υπουργός Λαϊκής Εξουσίας για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Delcy Rodríguez Gómez, κατήγγειλε αυτήν την Τετάρτη επίθεση εναντίον της από τους υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας της Δημοκρατίας της Αργεντινής.

«Το πνεύμα με το οποίο ήρθαμε σε αυτό το αδελφό έθνος είναι ακριβώς αυτό της ολοκλήρωσης των λαών, της ενότητας, της ειρηνικής ανάπτυξης των ιστορικών μας διαδικασιών. Είναι αδιανόητο να με χτυπάει η αστυνομία, πρέπει να το καταγγείλω. Είναι αδιανόητο να συμβαίνουν πράγματα σαν κι αυτά στη Λατινική Αμερική», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας σε δηλώσεις που έκανε στον τύπο.


Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η εθνική αντιπροσωπία ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής με πνεύμα διαλόγου για να υπερασπιστεί τη Βενεζουέλα και την Mercosur. «Είναι επίσης αδιανόητο ότι οι συνεννοημένοι Υπουργοί Εξωτερικών της Τριπλής Συμμαχίας αρνήθηκαν να ακούσουν τη Βολιβία και την Προσωρινή Πρόεδρο της Mercosur, που είναι η Βενεζουέλα, δηλαδή ένα κράτος-μέλος της Mercosur».

Η επικεφαλής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Ειρήνης έφτασε τα ξημερώματα αυτής της Τετάρτης στο Μπουένος Άιρες με σκοπό να συμμετέχει στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Mercosur που, κατά τρόπο μη προβλεπόμενο, κάλεσε η ομόλογός της από την Αργεντινή, Susana Malcorra.
Ωστόσο, η πράξη των Υπουργών Εξωτερικών της Τριπλής Συμμαχίας κηλίδωσε τη συμμετοχή της υπουργού Rodríguez κατά τη συνεδρίαση, παρόλο που η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας ασκεί νόμιμα, την ηγεσία του περιφερειακού οργανισμού.

Αλληλεγγύη με τη Βενεζουέλα

Διάφορες προσωπικότητες χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά δίκτυα για να εκφράσουν την αποστροφή τους για τις βίαιες ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων της Αργεντινής και την αλληλεγγύη τους προς τη Βενεζουέλα και την υπουργό Delcy Rodríguez.

«Καταδικάζω την επίθεση που υπέστη η υπουργός @DrodriguezVen στην Αργεντινή από έναν αστυνομικό. #AgresiónEnMercoSur», δήλωσε η πολιτική ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, Piedad Cordoba στο λογαριασμό της στο τουίτερ @piedadcordoba.

Ο Ricardo Patiño, ο υπουργός Άμυνας του Εκουαδόρ, έγραψε μέσω του λογαριασμού του @RicardoPatinoEC «αλληλεγγύη μου στη γενναία υπουργό της Βενεζουέλας Delcy Rodríguez @DrodriguezVen για την αδικαιολόγητη επίθεση που δέχθηκε στην Αργεντινή».

Ο ευρωβουλευτής Javier Couso, δήλωσε: «Απαράδεκτη επίθεση # AgresiónEnMercosur στην υπουργό της Βενεζουέλας. Αποδοκιμάζω αυτή την αυθάδεια της νεοφιλελεύθερης (αντι)διπλωματίας» στο λογαριασμό του @caninator.ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, εξέφρασε την αλληλεγγύη του με την υπουργό Βενεζουέλας, μετά την επίθεση που δέχτηκε στην Αργεντινή.

«Ενόψει της έλλειψης σεβασμού απέναντι στην υπουργό @DrodriguezVen, θα εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας κόντρα στην επιθετικότητα της αστυνομίας της Αργεντινής. Ως περιοχή, έχουμε το δικαίωμα στην οικονομική ολοκλήρωση και το εμπόριο. Η επιθετικότητα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης είναι απαράδεκτη. Δεν είμαστε η πίσω αυλή των ΗΠΑ», διέδωσε το Βολιβιανός πρόεδρος μέσω του λογαριασμό του στο twitter.