Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Κινητοποιήσεις στην Αργεντινή κατά των μαζικών απολύσεων

Πηγή: Telesur
Αργεντίνοι εργαζόμενοι συμμετέχουν σήμερα σε κινητοποιήσεις κατά των μαζικών απολύσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι και ζητώντας αυξήσεις μισθών εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού, μετά από μόλις δύο μήνες δεξιάς διακυβέρνησης.

Το συνδικάτο κρατικών υπαλλήλων (ΑΤΕ) κάλεσε σε διαδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι της Κεντρικής (Συνομοσπονδίας) Εργατών Αργεντινής (CTA), ομοσπονδίες επαγγελματιών υγείας, δασκάλων, πανεπιστημιακών και δικαστικών υπαλλήλων, σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina.


Σκοπός της κινητοποίησης είναι το κάλεσμα σε εθνική απεργία εξαιτίας της αδικαιολόγητης απόλυσης περισσότερων από 40.000 εργαζόμενων τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΑΤΕ στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, Όσκαρ ντε Ισάσι, οι "προσαρμογές" είναι εις βάρος των εργαζόμενων ενώ ευνοούν τα πιο προνομιούχα στρώματα της χώρας.

Ο ντε Ισάσι πρόσθεσε ότι πρόθεσή τους είναι να υποχρεώσουν τον Μάκρι να επαναπροσλάβει όλους τους απολυμένους και να αποσύρει το διάταγμα για να ακυρωθούν οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες που περιλαμβάνουν αποκλεισμούς οδών.

Θύμισε ακόμα ότι ο Μάκρι έχει βλάψει τα δικαιώματα των εργαζομένων μετά την έλευσή του στην προεδρία. Συνολικά απέλυσε 41.921 υπαλλήλους, σύμφωνα με έκθεση οικονομικού εντύπου της Αργεντινής.

Έχουν απολυθεί επίσης εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η μεταλλουργία, η φαρμακοβιομηχανία, το εμπόριο, η εστίαση, οι εκδόσεις, οι εξωρύξεις, η υφαντουργία, η ένδυση και οι υπηρεσίες, συνολικά άλλες 6.865 απολύσεις.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να απολύσει άλλες 25.000 υπαλλήλους με τριετείς συμβάσεις σε διάφορα υπουργεία, σύμφωνα με τον υπουργό «Εκσυγχρονισμού» της Αργεντινής, Αντρές Ιμπάρα.

«Δεν καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες ή ανήκουν σε κάποιο πολιτικό χώρο», τόνισε ο Ιμπάρα. Είπε ακόμα χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «έκανε διάλειμμα στις απολύσεις στις 31 Ιανουαρίου, αλλά τώρα αναλύει νέες περιπτώσεις, και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να μην υπάρξουν ανανεώσεις συμβάσεων».

Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης κάνουν λόγο για 6.300 περιπτώσεις απολύσεων, ωστόσο, μελέτη της εργατικής συνομοσπονδίας CTA, του πιο πολυμελούς συνδικάτου της Αργεντινής, αποκάλυψε ότι τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: πάνω από 40.000 είναι οι περιπτώσεις απολύσεων.