Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Εκουαδόρ: H πρώτη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

León Febres-Cordero (πρόεδρος Εκουαδόρ 1984-1988)

Πηγή: Granma

Κίτο – Πέντε πρώην στρατιωτικοί προσήχθησαν στη δικαιοσύνη στην πρώτη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποιείται στην κεντροαμερικανική χώρα. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Γκάλο Τσιριμπόγα, η διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πρώην στρατηγοί, πρώην συνταγματάρχες, μέχρι ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Λεόν Φέμπρες- Κορδέρο (1984-1988), θα διαρκέσει 13 μέρες.


Όπως ξεκαθάρισε ο κρατικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου την Κυριακή, δεν πρόκειται για μια εκδίκηση ενάντια στους κατηγορούμενους ή στις τότε στρατιωτικές αρχές, αλλά για εκπλήρωση ενός καθήκοντος που εκκρεμεί απέναντι στο Εκουαδόρ.

Οι πέντε κατηγορούμενοι ανήκαν στον κατασταλτικό κρατικό μηχανισμό με τον οποίο κυβέρνησε ο πρόεδρος Φέμπρες - Κορδέρο, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina.

Στην ονομαζόμενη υπόθεση Βάκα, Κάχας, Χαρρίν, τα τρία θύματα συνελήφθησαν και κρατήθηκαν παράνομα, βιάστηκαν, βασανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, αδικήματα που σύμφωνα με την Εισαγγελία συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, διότι τελέστηκε με εντολή των ανώτατων κρατικών αρχών και εκτελέστηκαν από κρατικούς υπαλλήλους.

Όπως εκτιμάται, στη δικογραφία της υπόθεσης Λουίς Βάκα, Σουζάνα Κάχας και Χαβιέρ Χαρμίν, εμπλέκεται η ομάδα των πραξικοπηματιών που συνελήφθη στις 10 Νοέμβρη 1985 στην πόλη Εσμεράλδα από στρατιωτικούς.

Στη δίκη, η οποία καθυστέρησε ενάμισι χρόνο να ξεκινήσει, θα καταθέσουν 69 μάρτυρες, αν και τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους είναι φυγόδικοι και δεν θα βρίσκονται στο δικαστήριο.