Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Διακήρυξη του Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας για τις εκλογές στην Αργεντινή



Το Δικτυο προσωπικοτήτων για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας εξέδωσε πριν μερικές μέρες την παρακάτω διακήρυξη σχετικά με τις εκλογές στην Αργεντινή:

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Στις 22 Νοεμβρίου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα αναμετρηθούν το Μέτωπο για τη Νίκη και η Συμμαχία PRO και UCR. Δεν πρόκειται απλά για δύο εκλογικούς συνδυασμούς, αλλά για δύο ανταγωνιστικά μοντέλα με βάση πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Δεν πρόκειται για μια ακόμα εθνική εκλογική διαδικασία, αλλά για μια μάχη που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, αν η δεξιά καταφέρει να μπει στο Προεδρικό Μέγαρο, προκαλώντας έτσι αλλαγές στον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή.



Όσοι συμμετέχουμε στο Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, κατανοούμε ότι πρόκειται για μια μάχη σε βάθος, για την οποία πρέπει να πάρουμε θέση ξεκάθαρα. Ο επιχειρηματίας Μαουρίσιο Μάκρι, σύμμαχος στην περιοχή με τον Άλβαρο Ουρίμπε (Κολομβία), τον Ενρίκε Καπρίλες (Βενεζουέλα), τον Αέσιο Νέβες (Βραζιλία), τον Γκιγιέρμο Λάσο (Εκουαδόρ) και τον Σάμουελ Ντόρια Μεντίνα (Βολιβία), εκπροσωπεί τα συμφέροντα του συγκεντρωμένου κεφαλαίου που προτίθεται να αντιστρέψει τον κύκλο που έχει ανοίξει στην ήπειρο, μετά την νίκη του Ούγκο Τσάβες, το 1998. Μετά την αλλαγή του ύφους της φρασεολογίας του Μάκρι και την υποστήριξή του σε μέτρα όπως π.χ. το "Οικουμενικό Επίδομα Τέκνου" (1), βλέπουμε μια νέα στρατηγική της λατινοαμερικάνικης δεξιάς: να μην καταφέρονται ευθέως (a priori) ενάντια στις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις μετανεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, οι οποίες ωφελούν τις λαϊκές πλειοψηφίες της περιοχής μας. Υιοθετώντας αυτή τη στρατηγική, η δεξιά ενισχύθηκε σε ψήφους, γεγονός που μερικές εβδομάδες πριν φάνταζε σχετικά απίθανο. Πρόκειται για μια υποχθόνια, συγκαλυμμένη τακτική, που επιπλέον, έχει την υποστήριξη  των κυρίαρχων ΜΜΕ, που δρουν σαν προπύργια της συντηρητικής επιλογής.

Daniel Scioli -  Mauricio Macri
Μια πιθανή νίκη του Μάκρι στην Αργεντινή, θα σηματοδοτήσει μια νέα ώθηση των δυνάμεων της Δεξιάς στην ήπειρο, η οποία έχει στόχο να νικήσει στις εκλογές στη Βενεζουέλα στις 6 του Δεκέμβρη, να εμποδίσει την εκ νέου υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες μέσω δημοψηφίσματος που θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο στη Βολιβία και να επισπεύσει την «νόμιμη» ανατροπή της Ντίλμα στη Βραζιλία. Για αυτό το λόγο, το Δίκτυο για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας καλεί να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για τη νίκη της υποψηφιότητας του Μετώπου για τη Νίκη, με τον Ντανιέλ Σκιόλι και τον Κάρλος Ζανίνι, που θα αναμετρηθεί την ερχόμενη 22 του Νοέμβρη, διασώζοντας τις λαϊκές κατακτήσεις των τελευταίων δώδεκα ετών και βάζοντας φρένο στην «συντηρητική παλινόρθωση» που θέλει να εδραιωθεί. Δέκα χρόνια μετά το Όχι στην ALCA, η Αργεντινή δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να γυρίσει προς τα πίσω.

Εκτελεστική Γραμματεία του Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας
Κάρμεν Μποόρκες (Γενική Συντονίστρια του Δικτύου)
Ομάρ Γκονσάλες (Δίκτυο, Κούβα)
Αριάνα Λόπες (Δίκτυο, Κούβα)
Ναγιάρ Λόπες Καστεγιάνος (Δίκτυο, Μεξικό)
Οράσιο Λόπες (Δίκτυο, Αργεντινή)
Λουτσιάνο Βασαπόγιο (Δίκτυο, Ιταλία)
Μαρίγια Γκιμαράες (Δίκτυο, Βραζιλία)
Ούγκο Μολντίς (Δίκτυο, Βολιβία)
Κάτου Αρκονάδα (Δίκτυο, Χώρα των Βάσκων)
Άνχελ Γκέρα (Δίκτυο, Κούβα/Μεξικό)
Ρόχερ Λάντα (Δίκτυο, Βενεζουέλα)
Μπουένος Άϊρες, 9 Νοεμβρίου 2015


(1) Asignación Universal por Hijo: Κοινωνικό πρόγραμμα που έθεσε σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2009 η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες. Προβλέπει επίδομα για κάθε παιδί κάτω των 18 ετών ή με ειδικές ανάγκες, γονέα ανέργου, εργαζόμενου στη "μαύρη εργασία" ή που κερδίζει λιγότερα από το βασικό μισθό. Το 2011 ανάλογο επίδομα αρχισε να δίδεται στις εγκύους γυναίκες.