Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Φιντέλ: Η πραγματικότητα και τα όνειρα

Πηγή: Cubadebate

Να γράφεις είναι ένας τρόπος να είσαι χρήσιμος αν λάβεις υπόψη ότι η πονεμένη μας ανθρωπότητα οφείλει να είναι περισσότερο και καλύτερα εκπαιδευμένη απέναντι στην απίστευτη άγνοια που μας τυλίγει όλους, εξαιρουμένων των ερευνητών που αναζητούν στις επιστήμες μια ικανοποιητική απάντηση. Είναι μια λέξη που περιέχει μέσα σε λίγα γράμματα το άπειρο περιεχόμενό της.

Όλοι στα νιάτα μας ακούσαμε να μιλάνε κάποια φορά για τον Αϊνστάιν, και ιδιαίτερα, μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, που έβαλε τέλος στον άγριο πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν εκτοξεύτηκαν εκείνες οι βόμβες, μετά τον πόλεμο που ξέσπασε εξαιτίας της επίθεσης στη βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ, ήδη η ιαπωνική αυτοκρατορία ήταν ηττημένη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα της οποίας η επικράτεια και οι βιομηχανίες παρέμειναν μακριά από τον πόλεμο, έφτασε να γίνει η πιο πλούσια και καλύτερα εξοπλισμένη στη γη, απέναντι σ' ένα κόσμο κατεστραμμένο, γεμάτο νεκρούς, τραυματίες και πεινασμένους. Από κοινού, η ΕΣΣΔ και η Κίνα είχαν χάσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ζωές, αθροισμένες σε μια τεράστια υλική καταστροφή. Σχεδόν όλος ο χρυσός του κόσμου πήγε στα θυσαυροφυλάκια των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα υπολογίζεται ότι το σύνολο του χρυσού ως συναλλαγματικά αποθέματα του κράτους φτάνει τους 8.133,5 τόνους. Παρόλα αυτά, αθετώντας τις δεσμεύσεις που υπογράφηκαν στο Μπρέτον Γουντς, οι Ηνωμένες Πολιτείες διακήρυξαν μονομερώς ότι δε θα τιμούσαν την υποχρέωση να υποστηρίξουν την ουγγιά με την αξία σε χρυσό του χάρτινου νομίσματος τους.


Αυτό το μέτρο που διατάχθηκε από τον Νίξον παραβίαζε τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί από τον πρόεδρο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ. Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ειδικών στο θέμα, τέθηκαν έτσι οι βάσεις μιας κρίσης που μεταξύ άλλων κακών απειλούσε να χτυπήσει με δύναμη την οικονομία αυτου του μοντέλου χώρας. Στο μεταξύ, χρεώνεται η Κούβα με τις αποζημιώσεις που ισοδυναμούν σε ζημιές, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια δολλάρια, όπως κατήγγειλε η χώρα μας με επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία στις παρεμβάσεις της στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως εκφράστηκε με κάθε διαύγεια από το Κόμμα και τη Κυβέρνηση της Κούβας,  σε ένδειξη καλής θέλησης και ειρήνης ανάμεσα σ' όλες τις χώρες του ημισφαιρίου και του συνόλου χωρών που συγκροτούν την ανθρώπινη οικογένεια, και συνεισφέροντας έτσι στην εγγύηση της επιβίωσης του είδους μας στον ταπεινό χώρο που μας αναλογεί στο σύμπαν, δε θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την ευζωία όλων των ανθρώπινων όντων, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος και τη χώρα καταγωγής κάθε κατοίκου του πλανήτη, καθώς και το απόλυτο δικαίωμα όλων να έχουν ή όχι μια θρησκευτική πίστη.

Την ισότητα όλων των πολιτών στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, τη διατροφή, την ασφάλεια, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την ευζωία, με άλλα λόγια, τα ίδια δικαιώματα που διακηρύξαμε όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα μας καθώς και αυτά που απορρέουν από τα όνειρά μας, τη δικαιοσύνη και την ισότητα για τους λαούς του κόσμου μας, αυτό εύχομαι σε όλους σας. Εσάς που μοιράζεστε εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τις ίδιες ιδέες, ή πολύ ανώτερες αλλά στην ίδια κατεύθυνση, σας ευχαριστώ, αγαπητοί συμπατριώτες.

Φιντέλ Κάστρο Ρους
13 Αυγούστου 2015