Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Διαδηλώσεις κοινωνικών ομάδων ενάντια στο Μουντιάλ στην Βραζιλία

Foto: euronews
Πηγή: telesurtv.net

Κοινωνικές ομάδες της Βραζιλίας πραγματοποίησαν  διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις ενάντια στην πραγματοποίηση του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου που ξεκινά στις 12 Ιουνίου.

Η διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω διαδικτύου και εκτιμάται ότι συμμετείχαν πάνω από 12 χιλιάδες άτομα που ανήκουν σε ομάδες πολιτών, πολιτικά κόμματα και ανθρώπους που επηρεάστηκαν ή  εκτοπίστηκαν εξ αιτίας των έργων που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες αυτής της διοργάνωσης.
Με το σύνθημα «Κύπελλο χωρίς τον λαό, όλοι το δρόμο και πάλι"  οι διαδηλωτές επεδίωξαν να καταλάβουν κεντρικές λεωφόρους των μεγάλων πόλεων στη Βραζιλία, όπως τον Ιούνιο του 2013, κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Ο  Thiago Avila,  μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Copa  del Distrito  Federal  δήλωσε ότι αυτές οι διαδηλώσεις είναι μέρος μιας ολόκληρης περιόδου που θα διαρκέσει «μέχρι την τελευταία ημέρα» της διοργάνωσης.

Οι διαδηλωτές τάσσονται υπέρ ενός «εναλλακτικού σχεδίου για την κοινωνία με λιγότερη ανισότητα»  και το παγκόσμιο κύπελλο χρησιμεύει σαν «ένα μιντιακό γεγονός για να καταγγείλουν τις παραβιάσεις  των δικαιωμάτων των πολιτών».

Η Vanessa dos Santos  μέλος της παραπάνω επιτροπής του Σαν Πάολο σημείωσε επίσης ότι αυτή η διοργάνωση έφερε στην περιοχή της περισσότερη στρατιωτικοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων.

Επίσης, απορρίπτουν τα νομοσχέδια που αυξάνουν τις κυρώσεις για ζημιές που προκλήθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων και περιμένουν περισσότερες επενδύσεις για την εκπαίδευση και την υγεία.

 «Θα απαιτήσουμε επίσης τη κατοικίες για τους εκτοπισμένους από τις  περιοχές των αθλητικών εγκαταστάσεων, αποστρατικοποίηση της αστυνομίας, ισόβια σύνταξη  στις οικογένειες των εργατών που σκοτώθηκαν κατά τν  κατασκευή των γηπέδων,​​" δήλωσε η Dos Santos.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις n Ρίο ντε Τζανέιρο, Φορταλέσα, Μπέλο Οριζόντε, Σάο Πάολο, Σαλβαδόρ, Πόρτο Αλέγκρε, Μπραζίλια και  άλλες πόλεις, 28 μόλις μέρες πριν  την έναρξη της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του κόσμου.