Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η El País γελιοποιείται από τον αρρωστημένο αντιτσαβισμό της


Νέα προκλητική «γκάφα» της ισπανικής El País, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει απότομη δεξιά στροφή και είναι ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στον πρόεδρο Τσάβες και άλλους αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Νωρίς σήμερα το πρωί, τόσο στην ηλεκτρονική σελίδα όσο και στο φύλλο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ισπανία, εμφανίστηκε ένα άρθρο με τον αμφιλεγόμενο τίτλο «Η υγεία του προέδρου της Βενεζουέλας», το οποίο συνοδευόταν από μια «αποκλειστική και μη επεξεργασμένη» φωτογραφία ενός άνδρα διασωληνωμένου σε κρεβάτι νοσοκομείου που μοιάζει στον Ούγκο Τσάβες. 

Κάτω από τη φωτογραφία, στην οποία είχε προστεθεί υδατογράφημα, υπήρχε η λεζάντα «Ο πρόεδρος Τσάβες κατά τη διάρκεια της ιατρικής θεραπείας που δέχεται στην Κούβα» και η ένδειξη ότι απαγορεύεται η αναπαραγωγή.  Το άρθρο περιγράφει ότι οι συνθήκες της νοσηλείας του Ούγκο Τσάβες στην Κούβα από τις 10 Δεκεμβρίου είναι «ομιχλώδεις». Στη δε ηλεκτρονική σελίδα της El País, αναρτήθηκε επιπλέον ένα βίντεο με τίτλο Intubación de Acromegalia AMVAD που εικονίζει κληνήρη τον «σωσία» του Τσάβες επί 3:30 περίπου λεπτά, ενώ του γίνεται προσπάθεια ανάνηψης.




Τελικά αποδείχτηκε ότι η «μεγάλη αποκλειστικότητα» της ισπανικής εφημερίδας προέρχεται από ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί το 2008 και δείχνει έναν άγνωστο άνδρα που απλά μοιάζει στον Ούγκο Τσάβες. Άμεσα υποδείχτηκε η πλάνη και άρχισε να ξεσηκώνεται παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα η El País να αναγκαστεί να αποσύρει τη φωτογραφία από την ιστοσελίδα της, καθώς και να ανακαλέσει την πρώτη έκδοση της εφημερίδας, εκδίδοντας μια σύντομη απολογητική ανακοίνωση.

Ο υπουργός ενημέρωσης της Βενεζουέλας Ερνέστο Βιγιέγας χαρακτήρισέ με μήνυμά του στο Twitter “Τόσο γκροτέσκα όσο και πλαστή τη φωτογραφία του «κλινήρους Τσάβες» που δημοσιεύει σήμερα η αξιοσέβαστη ισπανική εφημερίδα El País”.

Το εν λόγω δημοσίευμα είναι μια ακόμα ενδεικτική περίπτωση της εξοργιστικής και αρρωστημένης εμμονής του Juan Luis Cebrián και του Ομίλου Prisa εναντίον του Τσάβες. Θυμίζουμε ότι ο Σεμπριάν, ο ισχυρός άνθρωπος της El País, είχε διατελέσει επικεφαλής της κρατικής ισπανικής ραδιοτηλεόρασης (RTVE) στο κύκνειο άσμα του φρανκισμού και είναι ακόμα μέλος της διαβόητης λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Πέρα όμως από την εμπάθεια ενός προσώπου ή ενός επιχειρηματικού ομίλου, η σημερινή κραυγαλέα απόπειρα παραπληροφόρησης είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της κρίσης αξιών που διέρχεται μια δημοσιογραφία ευάλωτη στη χειραγώγηση, στο ψέμα και στην εξαπάτηση, και πλήρως ευθυγραμμισμένη και εξαρτημένη από τα «επικοινωνιακά λατιφούντια», όπως τα έχει κατονομάσει χαρακτηριστικά ο Ιγνάσιο Ραμονέ.