Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στις ΗΠΑ για τους Πέντε Κουβανούς

Πηγή: Prensa Latina.

Πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης αναμένεται να λάβουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την επέτειο των 15 χρόνων απ' την σύλληψη των πέντε Κουβανών αντιτρομοκρατών. Τουλάχιστον οκτώ εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 11-17 Σεπτέμβρη στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη από οργανώσεις που απαιτούν την αποφυλάκιση των κουβανών πατριωτών. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών θα λάβει χώρα ολονύκτια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον Λευκό Οίκο, θα ξεκινήσει η περιοδεία του καναδού συγγραφέα Στίβεν Κίμπερ (έγραψε το βιβλίο Lo que hay del otro lado del mar. La verdadera historia de los Cinco cubanos” (Τι υπάρχει στην άλλη πλευρά της θάλασσας. Η αληθινή ιστορία των πέντε κουβανών”) και θα επιχειρηθεί η προώθηση του ζητήματος στο αμερικανικό κονγκρέσο.

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή για την απελευθέρωση των Πέντε, σκοπός της καμπάνιας είναι να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την αδικία. Στις 12 Σεπτέμβρη κλείνουν 15 χρόνια απ' την φυλάκιση των κουβανών αντιτρομοκρατών και αναμένεται να διοργανωθούν διαμαρτυρίες έξω από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο.

Στο κάλεσμα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις έχουν ανταποκριθεί πλήθος οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ όπως: το Παναφρικανικό Επαναστατικό Λαϊκό Κόμμα, η African Awareness Association, η Answer Coalition, η Συμμαχία για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών, το International Action Center, το Institute for Policy Studies, το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Socialist Workers Party) και άλλες.