Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Αργεντινής

 Πηγή: kosmodromio.gr

Απαιτούν μέτρα στήριξης από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αργεντινής, χθες Τετάρτη, σε μια «πορεία κατά του πληθωρισμού», με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT) της χώρας να προειδοποιεί για σειρά επόμενων κινητοποιήσεων.

Μέλη εργατικών και κοινωνικών κινημάτων πραγματοποίησαν πορεία από τον Οβελίσκο του Μπουένος Άιρες στο Κογκρέσο απαιτώντας από την κυβέρνηση του κεντροαριστερού Αλμπέρτο Φερνάντες, προστασία των μισθών και της αγοραστικής τους δύναμης, που έχουν πληγεί σκληρά από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του νομίσματος καθώς το εθνικό νόμισμα, το πέσο, έχει πέσει κατακόρυφα σε αξία.
Η κινητοποίηση με κεντρικό σύνθημα «Πρώτα η πατρίδα» κορυφώθηκε με την ανακοίνωση ενός πολιτικού ντοκουμέντου το οποίο αναφέρει πως «οι προκλήσεις του σήμερα απαιτούν την συλλογική οικοδόμηση μιας σταθερής και μακρόχρονης πλατφόρμας εθνικής συμφωνίας με ευρεία συναίνεση που να προβλέπει ουσιαστικές πολιτικές μακριά από κούφια συνθήματα και συγκυριακές κινήσεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Πατρίδα απαιτεί σταθερές δεσμεύσεις για την άμβλυνση της κοινωνικής αδικίας που σήμερα ασφυκτιά», ενώ κλήθηκαν όλοι οι πολιτικοί φορείς να δεσμευτούν για την «κοινή μοίρα του τόπου».

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο, η Αργεντινή ανέφερε μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού 7,4%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο δεκαετιών. Σύμφωνα με την INDEC, την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 71% τον περασμένο χρόνο, την ίδια ώρα που περίπου τέσσερις στους 10 Αργεντινούς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ένωση Τραπεζών που προχώρησε σε στάση εργασίας από τις πρωινές ώρες προκειμένου το προσωπικό της να κινητοποιηθεί μαζί με την CGT στο Κογκρέσο για να καταγγείλουν «την αφόρητη δράση των οικονομικών – χρηματοπιστωτικών εταιρειών που απειλούν τα επισιτιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων Αργεντινών και τη διαδικασία επανενεργοποίησης της παραγωγικής οικονομίας».

Με πληροφορίες από Telesur, Reuters