Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των Μεξικανών ανθρακωρύχων

Πηγή:  kosmodromio.gr

Οι δέκα άνδρες βρίσκονται παγιδευμένοι στο πλημμυρισμένο ανθρακωρυχείο εδώ και μία εβδομάδα.

Δύτες του μεξικανικού στρατού εμποδίστηκαν από συντρίμμια στην πρώτη τους προσπάθεια να κατέβουν στα έγκατα ενός πλημμυρισμένου ανθρακωρυχείου στο βόρειο Μεξικό όπου 10 ανθρακωρύχοι έχουν παγιδευτεί εδώ και μια εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Οι ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν σε ένα ορυχείο στη συνοριακή πολιτεία Κοαουίλα την 3η Αυγούστου όταν οι εργασίες εκσκαφής τους προκάλεσαν την κατάρρευση ενός τοιχώματος σήραγγας, προκαλώντας πλημμύρες σε τμήματα του ορυχείου.

Ενώ το βάθος των υδάτων, που αρχικά ξεπερνούσε τα 30 μέτρα, έχει μειωθεί επιτυχώς, ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ακόμη και προκαταρκτικές προσπάθειες για να εκτιμήσουν εάν οι συνθήκες είναι αρκετά ασφαλείς για μια αποστολή διάσωσης.

Δύο δύτες του μεξικανικού στρατού εισήλθαν σε μία από τις τρεις πλημμυρισμένες σήραγγες του ορυχείου χθες, αφού ένας ανθρακωρύχος και ένας επαγγελματίας διασώστης καταδύθηκαν τέσσερις φορές για να καθαρίσουν τα συντρίμμια, αλλά δεν μπόρεσαν να εισέλθουν πλήρως στο ορυχείο.

«Είχε μπλοκαριστεί», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Λουίς Κρεσέντσιο, σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχει χώρος για να προχωρήσουμε, υπάρχουν εμπόδια… υπάρχουν ακόμα κάποιες σανίδες από ξύλο. Ακόμη και με τα φώτα τους για να βλέπουν μέσα, δεν έχουν την απαραίτητη ορατότητα για να προσδιορίσουν τι βρίσκουν», δήλωσε ο Κρεσέντσιο.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες να εισέλθουν στο ορυχείο θα συνεχιστούν, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των ομάδων διάσωσης. Το βάθος του νερού στις τρεις σήραγγες του ορυχείου ανέρχεται πλέον στα εννιά, επτά και πέντε μέτρα.