Πηγή | teleSUR (telesurtv.net)
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανάπτυξη έργων κοινού ενδιαφέροντος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πόυτιν, συμφώνησαν τη Δευτέρα να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών, στη βάση των αρχών της στρατηγικής συνεργασίας και τις παραδόσεις αμοιβαίας κατανόησης.
Μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας οι δύο ηγέτες εξέτασαν την πρόοδο στην οικονομική, εμπορική και διμερή επενδυτική συνεργασία μεταξύ Κούβας και Ρωσίας καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές προώθησης κοινών δράσεων σε διεθνές επίπεδο.
«Είχα μια εγκάρδια και γόνιμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ανταλλάξαμε απόψεις για την εξαιρετική κατάσταση των σχέσεων και τη μελλοντική ανάπτυξη των δεσμών μας σε διάφορους τομείς καθώς επίσης για την τρέχουσα διεθνή κατάσταση», ανέφερε ο κουβανός αρχηγός του κράτους.
Ο οποίος ευχαρίστησε επίσης τη ρωσική κυβέρνηση για τη αλληλέγγυα βοήθεια που εστάλη στα πλαίσια της επιδημιολογικής κατάστασης λογω Covid-19 που διέρχεται η χώρα της Καραϊβικής, η οποία επιδεινώνεται από τον οικονομικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί.
Ορισμένες από τις προμήθειες που έχουν σταλεί από τον ευρασιατικό γίγαντα κατά τη διάρκεια της αύξησης των λοιμώξεων από τον νέο κορωνοϊό στην Κούβα, το περασμένο 2021 και μέχρι στιγμής φέτος, περιλαμβάνουν τρόφιμα, φάρμακα, συμπυκνωτές οξυγόνου, πνευμονικοί αναπνευστήρες, σύριγγες και άλλα απαραίτητα είδη.
🇷🇺🇨🇺📞 Los líderes de Rusia y Cuba discutieron por teléfono la coordinación ulterior entre los dos países en la palestra internacional en el marco de la asociación estratégica.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα προγράμματα συνεργασίας ξεχωρίζει η αποστολή μεγαλύτερης ποσότητας λιπασμάτων πουπροβλέπεται να δώσει ώθηση στη γεωργική και μεταλλουργική βιομηχανία του έθνους της Καραϊβικής, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των ρωσικών αεροσκαφών που χρησιμοποιεί ο κουβανικός εθνικός αερομεαφορέας.
Το 2019, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του ευρασιατικού έθνους και της Κούβας κατέγραψαν ποσά άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, πέρυσι και ως συνέπεια της πανδημίας, μειώθηκε σχεδόν κατά 15%.